Jakie przyprawy zastosować do kotleta mielonego?
Jakie przyprawy zastosować do kotleta mielonego? Jakie przyprawy nadadzą najlepszy smak? Jakie przyprawy stosujecie? Pytam o wszystkie rodzaje mielonego – z wieprzowiny, wołowiny, indyka.
5 Odpowiedzi
Kiedy robię zwyczajne mielone, zazwyczaj dodaję do mięsa tylko sól, pieprz i delikat do mięs. Jeśli przygotowuję jakieś inne danie, często w ruch wchodzi jeszcze curry, ostra papryka, słodka papryka. Czasami zdarza mi się dodawać jeszcze jakiś azjatycki mix przypraw, np. za’atar, koreański grill, harisa, satay. Lubię słone i ostre jedzenie.
Jak ja robię kotlety mielone to dodaje do nich tylko i wyłącznie sól i pieprz. Nie znam żadnego innego przepisu. Nigdy nie stosowałam jeszcze innych przypraw.
Do przygotowania doskonałego kotleta mielonego, poza mięsem, potrzebne są odpowiednie przyprawy. Najlepiej wybierać te naturalne, bez sztucznych aromatów i konserwantów.
Przede wszystkim, warto dodać odrobinę soli i pieprzu, które są podstawowymi składnikami wszystkich potraw i mogą znacznie wzbogacić smak kotleta mielonego.
Dodatkowo można użyć czosnku i innych naturalnych przypraw, takich jak majeranek, oregano, bazylia czy tymianek. Wszystko zależy jednak od gustu i preferencji smakowych.
Ja np. lubię, jak jest bazylia, ale mój tata już nie przepada za bazylią, jakoś mu nie podchodzi i wyczuwa to w potrawach.
Nie bójcie się eksperymentować z przyprawami, szczególnie gdy robicie tylko dla siebie. Dla mnie ważne jest, aby w kotletach mielonych była cebula, nadaje ona lepszy smak mięsu i zazwyczaj dzięki cebuli jest ono jakoś bardziej soczyste.
Sól i pieprz to standard.
Czasem dodaję losowo jakąś dodatkową przyprawę lub zioła i sprawdzam smak.
Jak ja robię kotlety mielone, to dodaje do nich tylko i wyłącznie sól oraz pieprz. Nie bawię się w jakieś inne przyprawy. Wystarczą tylko te dwie.