Jakie składniki użyć do leczo? Przepisy na leczo
Jakie składniki dać do lecza? Jakie składniki dodajemy do leczo? Jak zrobić bardzo dobre leczo? Macie jakieś dobre przepisy na leczo?
3 Odpowiedzi
Oj ja uwielbiam leczo. Leczo to podobnie jak gulasz węgierski jedno z klasycznych węgierskich dań, które bardzo często gości również w naszej polskiej kuchni. Myślę, że każdy ma troszkę inny przepis na to danie. Podam taki najbardziej tradycyjny przepis bez udziwnień. Ważne, żeby składniki były świeże i jak najlepszej jakości.
Po pierwsze dobra kiełbasa. Najlepsza by była taka domowa, ale wiadomo, czasem ciężko dostać więc z dobrym składem. Ja używam troszkę tłustszą, żeby się troszkę wytopiła. Dużo cebuli, papryka i pomidory. Pomidory mogą być w formie przecieru, koncentratu, albo wszystkiego po trochu. Dodatkowo, sól, pieprz i papryka w proszku ostra lub słodka. W Polsce często daje się cukinie, ale w takim tradycyjnym prawdziwym leczo jej nie ma.
Zaczynam od pokrojenia składników w większą kostkę, pomidory parzę, żeby obrać je ze skórki. Cebulę kroję w piórka. Najpierw podsmażam kiełbaskę, żeby się zrumieniła i dała troszkę tłuszczyku dla cebuli. Dalej wrzucam cebulę, duszę, następnie paprykę i pomidory. Czasem daje pomidory świeże, ale i koncentrat, albo passatę. Zależy co akurat mam w domu. Całość doprawiam do smaku i dusze tak do godziny, żeby się przegryzło i puściło soki. Jeśli będzie bardzo gęste, można dodać troszkę wody lub rosołku, żeby zrobił się sosik. Najlepiej smakuje podgrzewane na drugi dzień.
Oto przepis na leczo oraz lista składników, które będą potrzebne:
Składniki:
– 2-3 papryki (najlepiej czerwone i żółte)
– 2-3 cukinie
– 2-3 średnie cebule
– 2-3 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
– 1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym
– sól, pieprz
– opcjonalnie: cukier, papryka w proszku, ostra papryka w proszku, kminek
– opcjonalnie: mięso mielone, np. wieprzowe lub wołowe
Przepis:
1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a papryki i cukinie w paski.
2. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Smażyć na złoty kolor.
3. Dodać papryki i cukinie do cebuli i smażyć razem przez około 10-15 minut na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.
4. Dodać posiekany czosnek i smażyć razem przez kolejne 1-2 minuty.
5. Dodać pomidory z puszki i dokładnie wymieszać. Dodać sól, pieprz i inne przyprawy, jeśli używamy.
6. Gotować razem na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż całe danie będzie dobrze połączone i zagęści się.
7. Jeśli dodajemy mięso mielone, należy je usmażyć na osobnej patelni, a następnie dodać do lecza.
Leczo można podawać na ciepło, np. z chlebem, kaszą, ryżem lub ziemniakami. Można też dodać do niego świeże zioła, takie jak natka pietruszki lub koper.
Dla mnie obowiązkowo musi być też kiełbasa w leczo. Nie wyobrażam sobie leczo bez kiełbasy.