Jakie składniki zastosować do rosołu?
Jakie składniki zastosować do rosołu? Z czego zrobić rosół? Jak zrobić pyszny, domowy rosół? Co zrobić, żeby rosół miał dobry smak? Co dodać do rosołu, żeby był smaczny? Jeśli macie jakieś dobre przepisy na rosół, to napiszcie.
1 Odpowiedź
Najważniejsze są dobrej jakości warzywa. Możemy zrobić rosół wegański lub mięsny, ale warzywa i w jednym i drugim przypadku są kluczowe. Najlepiej ekologiczne lub z dobrego sprawdzonego źródła. Warzyw powinno być sporo, bo wtedy rosół będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny.
Po pierwsze seler i jego bulwa. Ja daje bulwę i cześć liści, one nadadzą dodatkowy aromat. Następnie marchewka sam korzeń. Pietruszka korzeń i natka, nie za dużo, ale troszkę daje w całości bez siekania, całe gałązki. Kawałek pora, cebula. Cebule przed dodaniem najlepiej przypiec na żywym ogniu np. nad kuchenką gazową. Jeśli nie mamy takiej możliwości, to możemy dać taką surową. Ale ta przypieczona dodaje świetny aromat, do całości naszego dania. Dodatkowo do garnka wrzucam kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu ziarnistego i liście laurowe, tez kilka sztuk. Czasem daje też gałązkę lubczyku. To już według uznania, ale wcześniejsze warzywa to baza. Zazwyczaj gotuje rosół mięsny i używam kaczki, czasem dodaje kawałek indyka. Jakoś taka wersja najbardziej mi smakuje, szczególnie na jesienne dni. Latem gotuje delikatniejszy na kurczaku, albo sam warzywny.
Gotowanie zaczynam od włożenia do garnka mięsa, zalewam zimną wodą, daje przyprawy i gotuje na wolnym ogniu do pojawienia się szumowin. Zbieram je i dopiero wtedy daje warzywa pokrojone w mniejsze kawałki, żeby puściły więcej aromatu. Gotuje na bardzo wolnym ogniu, żeby tylko pyrkało, tak ok 2 h albo i dłużej jeśli duży garnek. Po tym czasie zostawiam jeszcze warzywa na jakiś czas i cedzę później, żeby mieć sam czysty płyn. Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej lub jakiegoś pasztetu, albo zjeść do rosołu jako dodatek.