Jakie warzywo ma najwięcej żelaza?
Jakie warzywo ma najwięcej żelaza? W jakim warzywie jest największa zawartość żelaza? Jakie warzywo zawiera największą ilość żelaza?
5 Odpowiedzi
Bardzo bogate w żelazo są szpinak, buraki, biała fasola czy natka pietruszki. Można zrobić sobie np. makaron ze szpinakiem, albo naleśniki ze szpinakiem – bardzo smaczne dania.
Dużo żelaza mają też ziemniaki. Warto od czasu do czas je zjeść. Żelaza też nie brakuje w papryce czy kapuście i papryce. Brokuły także mają żelazo.
Jeśli potrzebujesz dostarczyć do organizmu więcej żelaza, możesz też go znaleźć w owocach – takich jak suszone śliwki, jagody, morele czy jabłka. Jabłka są dobre na wszystko i warto jeść chociaż jedno dziennie.
Ja miałam niedobory żelaza na tyle duże, że musiałam brać suplement. Ale jednocześnie zalecano mi jeść produkty z żelazem. Już teraz mam żelazo w normie.
Z warzyw najwięcej żelaza ma szpinak – około 2,7-4 mg na 100g (świeży). Na drugim miejscu jarmuż i buraki.
Ale uwaga – żelazo z warzyw (niehemowe) słabiej się wchłania niż z mięsa. Żeby poprawić przyswajanie, jedz warzywa z witaminą C (np. szpinak z cytryną, papryką).
Inne dobre źródła: brokuły, boćwina, fasola, soczewica (choć to już rośliny strączkowe). Jeśli masz niedobór żelaza, same warzywa mogą nie wystarczyć – rozważ suplementację po konsultacji z lekarzem.