Jakie wino do ryby? Które wino pasuje do potraw z rybą?
Jakie wino najlepiej dobrać do ryby? Czy pijecie czasem wino do posiłku? Które wino będzie najbardziej odpowiednie do potraw, gdzie głównym składnikiem jest ryba? Jakie wino do ryby?
9 Odpowiedzi
Ogólnie panuje przekonanie, żeby do mięsa wybierać wino czerwone zaś do ryby – wino białe. Jednak obecnie odchodzi się od tego tradycyjnego dopasowania i wino dobiera się bardziej pod kątem smakowym, czyli do delikatnych ryb typu labraksu bądź dorady należy wybierać wina subtelne zaś do ryb tłustych, o wyrazistym smaku, typu łososia, należy dopasować równie ciężkie wino, bardziej oleiste. Tuńczyk z kolei, ze względu na jego smakowe podobieństwo do mięsa, będzie idealnie smakował w połączeniu z winem czerwonym. Do ryb surowych z kolei, warto dobrać wino wysokokwasowe, zaś do ryb pieczonych oraz z dodatkiem masła pasują wina podobne do chardonnay. Do ryb grillowanych oraz występujących w towarzystwie oliwy idealnie będą się komponowały wina różowe lub włoskie wina białe. Do ryb skrapianych cytryną z kolei – warto wybrać wino równie kwasowe. Są to takie ogólne wskazówki przy doborze wina, jednak wiadomo, że należy brać pod uwagę cały smak potrawy i wino dobierać do najintensywniejszego jej składnika.
Najlepsze wino do ryby to będzie wino białe wytrawne, ewentualnie niektóre półwytrawne. Z reguły na winach masz napisane, czy nadaje się do ryby, czy do mięsa.
Jeżeli intesywnie skrapiamy rybę cytryną, wino także powinno mieć podobny smak – być równie kwaskowe. W takiej sytuacji dobrze podać np. sauvignon blanc bądź chablis.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/10e9bfa06e34d0bc1723689368abb1a9?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F10e9bfa06e34d0bc1723689368abb1a9.jpg&r=g)
Ja zawsze do ryby piję wino białe wytrawne. Czerwone kompletnie mi nie pasuje smakowo. Strasznie podbija smak ryby. Gryzą mi się te smaki. Czerwone wino wytrawne wybieram do wołowiny i wieprzowiny. Białe wino świetnie pasuje też do drobiu.
Gdy próbujemy dobrać sobie wino do przyrządzanej ryby, trzeba wziąć uwzględnić poniższe czynniki:
- sposób przyrządzenia
- dodatki do potrawy
- strukturę mięsa ryby,
- intensywność smaku.
Wino dobiera się na tej zasadzie, że wybieramy najintensywniejszy pod względem smaku element całej naszej potrawy na talerzu, nawet jeśli ten element zajmuje bardzo niewiele miejsca i jest mniejszy od samej ryby.
Do ryb delikatnych, jak np. labraks, dobierajcie wina bardziej subtelne (szczupłe).
Ryby tłuste, jak makrela czy łosoś, wymagają wina cięższego, o bardziej oleistej strukturze.
Gdy robicie rybę z grilla, doskonale sprawdzi się wino różowe.
Z kolei jak jecie tuńczyka, to zaleca się wino czerwone, a nie białe.
Do ryby na maśle dobierajcie wina chardonnay, a do ryby surowej nadaje się świetnie savignon blank czy riesling.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/9bfb95bfffc2997b8dbcd54bf47cc56a?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F9bfb95bfffc2997b8dbcd54bf47cc56a.jpg&r=g)
Mnie z rybą najlepiej smakuje białe wytrawne. Ostatnio spróbowałam różowe półwytrawne i też nie było źle. Najmniej mi smakuje z rybą czerwone wytrawne. Za bardzo podbija smak i zapach ryby.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/463c96cbadf5bfca4dba3d23a2dbe474?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F463c96cbadf5bfca4dba3d23a2dbe474.jpg&r=g)
Zdecydowanie wino białe. To, czy ma być wytrawne, półwytrawne, słodkie lub półsłodkie to zależy od preferencji. Mnie najbardziej smakuje wytrawne. Ewentualnie półwytrawne.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/51aaf9dbcf1c573b12b329a5668ec05a?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fe51aa668fe01ecefea71f6de88ed16fb.jpg&r=g)
Spróbujcie sobie wino różowe wytrawne albo półwytrawne. Ostatnio piłem bardzo dobre różowe wytrawne, jeśli dobrze pamiętam to było ono z USA albo gdzieś z południa Europy. Ewentualnie możliwe że było z Gruzji.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/9f9d51bc70ef21ca5c14f307980a29d8?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F2fc1c0beb992cd7096975cfebf9d5c3b.jpg&r=g)
Do tłustych ryb sprawdzają się wina wytrawne na przykład burgund. Do lżejszych ryb o wiele lepiej pasują wina półwytrawne.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/ed84d589f231f3dc4203153e6fb4b4d5?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fed84d589f231f3dc4203153e6fb4b4d5.jpg&r=g)
Ryby i owoce morza najlepiej smakują z winem białym, które jest zazwyczaj lekkie i orzeźwiające. Wielu sommelierów poleca zwłaszcza wina z odmiany Sauvignon Blanc lub Chardonnay. Jeśli jednak preferujesz czerwone wino, wybierz coś lekkiego i nisko-taninowego, takiego jak Pinot Noir.