Jakie wino do wieprzowiny? Które wino pasuje do potraw z wieprzowiny?
Jakie wino pasuje do potraw z wieprzowiną, na przykład z kotletem schabowym? Które wino najlepiej podkreśla smak takich potraw? Jakie wino pijecie do wieprzowiny?
6 Odpowiedzi
Z reguły mięsa dobrze komponują się z winem czerwonym i z takim należy je podawać, chociaż istnieją od tej zasady pewne wyjątki, ale Ty pytasz głównie o wieprzowinę, a tę należy podawać wyłącznie z winem czerwonym. Do schabu idealnie pasuje czerwone wino lekkie, zaś do ciężkich i mocno przyprawionych mięsnych dań należy wybrać wino o podobnym do potrawy ciężarze i aromacie.
Jeśli chodzi o dobór wina do wieprzowiny, to generalnie zaleca się podawanie wina czerwonego wytrawnego.
Dzięki swym aksamitnym nutom takie wino doskonale uwypukli oryginalny smak mięsa, a w dodatku pomoże w jego trawieniu. Wino czerwone wytrawne w niewielkich ilościach jest bardzo zdrowe dla organizmu.
Jeśli chodzi o konkretny dobór, trzeba się sugerować charakterem danej potrawy. Do bardziej sycących dań znacznie lepiej będzie pasować cięższe, bardziej aromatyczne wino.
Do lżej przyrządzonych mięs nada się lżejsze, delikatniejsze wino. Oczywiście od każdej zasady są wyjątki i nikomu nic się nie stanie, jak do kotleta schabowego czy polędwicy napije się białego wina (ale najlepiej wytrawnego).
Jak robię danie z wieprzowiną lub wołowiną to podaję wino czerwone wytrawne. Takie najbardziej mi pasuje i smakuje z czerwonym mięsem. Jak akurat mam białe, a czerwonego nie mam to i białe ujdzie. Ogólnie najczęściej pijemy u nas w domu wino wytrawne, rzadziej półwytrawne. Słodkiego i półsłodkiego nie pijemy wcale. Za słodkie są jak dla nas.
Czerwone półwytrawne francuskie wino powinno dobrze do wieprzowiny pasować. Ale jeszcze zależy w jakiej formie jest podane mięso. W każdym razie wydaje mi się, że nie powinno mieć ono zbyt ciężkiego smaku, bo sama wieprzowina zazwyczaj jest cieższa, więc w tym przypadku wino powinno być łagodne.
Nie każde czerwone wino nadaje się do wieprzowiny. Są takie wina, które bardziej nadają się na przykład do kaczki albo do serów. Na etykietach win często jest napisane, z jakimi potrawami najlepiej się komponują.

Mnie tam do wieprzowiny pasuje zarówno białe jak i czerwone wino wytrawne. Najważniejsze, żeby było właśnie wytrawne. Pomaga trawić mięso.