Które jabłka są zdrowsze – kwaśne czy słodkie?
Które jabłka są zdrowsze – kwaśne czy słodkie? Które jabłka częściej powinno się jeść? Czy któreś z nich są zdrowsze, czy też mają te same właściwości? Jakie jabłka częściej kupujecie?
1 Odpowiedź
Po pierwsze to najlepiej wybierać jabłka rodzimej produkcji bo w sprzedaży pojawia się dużo owoców zagranicznych. A wiadomo, że transport powoduje wydłużenie czasu od zerwania do spożycia i owoce stają się mniej wartościowe.
Na całym świecie istnieje około 10 tysięcy odmian jabłek. Nie wszystkie oczywiście są tak samo popularne. W zależności od rodzaju, owoce te różnią się od siebie kolorem, kształtem, miękkością i smakiem oraz wartościami odżywczymi. Jedne są bardziej kwaśne, inne zaś wyjątkowo słodkie.
Jabłka kwaśne zawierają większe dawki witaminy C niż te słodkie. Słodkie odmiany będą zawierały więcej cukrów, co w nadmiarze nie jest dobre dla naszego organizmu. Ogólnie parametry wszystkich wartości będą się różnić w zależności od odmiany.
Coraz więcej ludzi wraca do starych odmian jabłek. Te nowe odmiany są sztucznie stworzone przez człowieka i często nie mają już takich wartości i są mniej odporne na zarazy i inne choroby. Ze starych odmian to polecam papierówki, szarą renetę i antonówkę.