Kuchnia indukcyjna czy gazowa?
Który rodzaj kuchni jest według was lepszy? Czyli bardziej oszczędny, bezpieczniejszy, wygodniejszy w obsłudze, przyjaźniejszy środowisku? Dotychczas zawsze miałem kuchnię gazową, ale podobno kuchnie indukcyjne nie pobierają tak dużo prądu, jak zwykłe kuchnie na prąd, i wszystko można mieć na nich zrobione szybciej. I wygodniejsze w obsłudze. Czy ktoś z was posiada kuchnię indukcyjną? Bardzo bym prosił o wypowiedź osoby, który takową posiadają lub posiadali, bo na różnych forach widziałem sporo wypowiedzi, ale najczęściej się okazuje, że udzielają się osoby, które kuchni indukcyjnej nie widziały na oczy 🙂
16 Odpowiedzi
U rodziców posiadam kuchenkę gazowa natomiast w swoim domu indukcje. I zdecydowanie polecam to 2. Płyta indukcyjna nie pobiera bardzo dużo prądu, nie zauważyłam zwiększonych rachunków za prąd, poza tym jest o wiele łatwiejsza w czyszczeniu (specjalne mleczko i ścierka wystarcza, nie trzeba czyścić wystających elementów jak w kuchence gazowej – pozwala na dluzej zachować czystość i moim zdaniem jest przez to bardziej higieniczna) koleiny plus to brak pokręteł przy których ciekawski dzieci uwielbiają majstrowac a chyba wszyscy wiemy jak może skończyć się ulatnianie gazu. Widzę same + dla indukcji! Pamiętaj tylko że trzeba mieć odpowiednie garnki i naczynia (jak przyciągaja magnes tzn ze są odpowiednie) i i tym że płyta musi być podpięta pod siłę a nie pod prąd 230
Indukcja ma jeden minus – nie przypieczesz na niej cebulki do rosołku 😀
indukcyjna jest lepsza i wygodniejsza nie zużywa dużo prądu nie zalejesz jej więc nie musisz sie martwic o wymiane dyszy a poza tym szybciej sie na niej gotuje . gazowa najpierw nagrzewa garnek a potem to co jest w srodku a indukcyjna na odwrót więc gotowanie zajmuje mniej czasu czyli oszczędniej a co do cebulki na rosołek to i tak da się przypiec 🙂 moim zdaniem indukcyjna kuchenka jest wygodniejsza ładniejsza wizualnie i bardziej oszczędna
Pewnie że indukcyjna. Gazowa też będzie tania w użytkowaniu, ale jest mniej bezpieczna niż kuchnia indukcyjna. I na kuchni indukcyjnej z reguły wszystko szybciej idzie. Minusem to, że dobre kuchnie indukcyjne będą droższe od gazowych.
My mamy tę płytę indukcyjną, kupiliśmy właśnie w tym sklepie przez internet, zakup bardzo udany. Kupiliśmy tę płytę niedawno, w kwietniu 2018. Zużycie prądu prawie że nie wzrosło, wszystko zagrzeje się szybciej, jest bezpieczniejsza od gazowej i łatwa w obsłudze.
Jestem zdecydowanie za kuchnią indukcyjną. Mam taką od prawie dwóch lat i jestem bardzo zadowolona. Nigdy nie wrócę do kuchni gazowej. W razie braku prądu jestem przygotowana – kupiliśmy z mężem kuchnię turystyczną na kartusze. Łatwe w użyciu i w przechowywaniu. A i cebulkę do rosołku można na niej przypiec w razie potrzeby;)
Ja jestem za kuchnią indukcyjną. Cenowej różnicy nie ma. Dużo ludzi mów, że kuchnia indukcyjna jest droższa w utrzymaniu, niż gazowa, ale są to ludzie, którzy na oczy nie widzieli kuchni indukcyjnej i nie wiedzą, o co chodzi 🙂 Kuchnia indukcyjna to nie to samo, co zwykła kuchenka elektryczna, która pożera ogromne ilości prądu.
Na kuchni indukcyjnej bardzo łatwo dba się o czystość, znacznie szybciej można coś podgrzać, są też różne ciekawe funkcje, np. wykrywanie, gdzie stoi garnek, łączenie miejsc, aby postawić duży garnek itd. I kuchnia indukcyjna jest o wiele bezpieczniejsza od gazowej.
Moim zdaniem kuchnia gazowa jest lepsza. Ogień to ogień. Dodatkowo gaz jest tańszy. Oczywiście jak ktoś ma gaz, jak po butle jeździć, to też wolałaby indukcyjną.
Ja jestem zdecydowanie za kuchnią indukcyjną – jest bardziej bezpieczna od gazowej. Jest również zdecydowanie łatwiejsza w utrzymaniu czystości. Moim zdaniem również kontrola nad stopniem ciepła jest większa. W kuchni indukcyjnej jest kilka stopni nagrzania.
Kuchnia gazowa wychodzi taniej, jak się ma gaz pociągnięty. Gdybym miał mieć na butle, to by mi się nie chciało i wolałbym indukcję. Ale mam pociągnięty gaz i wolę kuchnię gazową. Przy okazji ciepło daje zimą.
Ja obstawiam na kuchnię indukcyjną. Dlaczego moim zdaniem lepsza jest kuchnia indukcyjna, a nie gazowa? Mam bardzo dobry powód – moja babcia zginęła przez kuchnię gazową. Gdzieś chyba nie dokręciła kurka jak zakręcała kuchnię, albo zasłabła gdy zakręcała – tego nie wiadomo. Wiadomo, że się otruła i umarła.
Gaz jest bardzo niebezpieczny. Gdyby tak wtedy się coś zaiskrzyło, to nie tylko babcia by umarła, ale rozsadziłoby pół bloku i wiele innych osób mogłoby zginąć.
Kuchnia indukcyjna jest bezpieczniejsza. Też jest oczywiście ryzyko pożaru, ale jest kilkakrotnie mniejsze, niż w kuchni gazowej. I jest znacznie bezpieczniej, wygodniej oraz czyściej (czyszczenie kuchni indukcyjnej to jak wycieranie blatu – jest bardzo szybkie i łatwe).
Ja ostatnio kupowałam kuchnię indukcyjną, tutaj macie bardzo duży wybór, już są włączone specjalne filtry pod tym linkiem i tylko lepsze modele pokazuje:
Jak zamówiłam, to na drugi dzień już miałam.
W swoim życiu miałam do czynienia już z kuchniami: gazową, elektryczną i indukcyjną. Kuchnia indukcyjna jest najlepsza. Już nigdy nie wrócę do gazowej ani elektrycznej.
Zdecydowanie kuchnia indukcyjna. Już nie mam zamiaru wracać do kuchni gazowej. Kuchnia indukcyjna jest wygodniejsza. Lepiej się gotuje, lepiej się ją czyści. W razie braku prądu mam kuchnie turystyczną. Jeden palnik. Na kartusze. Świetne rozwiązanie na chwilowe przerwy w dostawie prądu.
Ja jestem za kuchnią indukcyjną. Jest wygodniejsza, łatwiejsza w utrzymaniu czystości i potrawy wcale nie smakują gorzej od tych gotowanych na kuchni gazowej. Piszę to, ponieważ moja koleżanka uważa, że tylko kuchnia gazowa daje potrawie energię i przez to potrawa lepiej smakuje.
Ogólnie to jest tak, że jak już raz zasmakujesz kuchni indukcyjnej, do gazu nie wrócisz. Są różne głupie teorie na temat tego, dlaczego gaz jest lepszy, ale są one tworzone przez ludzi, którzy przez całe życie posiadali kuchnie gazowe i nigdy nie mieli kuchnie indukcyjnej.
Ja przez pierwsze 27 lat mojego życia miałam styczność tylko z kuchniami gazowymi. Kiedy przeszłam na indukcję już po wprowadzeniu się do własnego mieszkania, nigdy nie zamierzam wrócić do gazu. Indukcja jest szybsza, wygodniejsza, bezpieczniejsza i kosztuje podobnie, co gaz.
Przy obecnej wydajności energetycznej kuchni indukcyjnych oraz przy ich funkcjonalnościach kuchnia gazowa to jest prehistoria. Prędzej czy później trzeba zrezygnować z paliw kopalnych typu węgiel, gaz benzyna i tak dalej. Prąd można pozyskiwać wszyscy sposób – z wiatru, wody czy słońca.
W moim życiu korzystałam zarówno z kuchni gazowej, jak i indukcyjnej. Ostatnio miałam kuchnię indukcyjną, ale musiałam się przeprowadzić i w nowym miejscu jest kuchnia gazowa. Bardzo tęsknię za kuchnią indukcyjną. O wiele wygodniej się jej używa, lepsza kontrola mocy grzania i o wiele łatwiejsze i szybsze czyszczenie zabrudzonej powierzchni.