Od czego robią się zajady? Jak je leczyć? Jak zapobiegać zajadom?
Od czego robią się zajady w kącikach ust? Jak się tego pozbyć w szybkim tempie i jak im zapobiegać na przyszłość? Dość często mam zajady i jak już się pojawiają jest to bardzo uciążliwe.
6 Odpowiedzi
Przede wszystkim zadbaj o dobrą dietę, być może brakuje Ci witamin.
Potwierdzam,zajady często pojawiają sie z powodu niedoboru witamin. Zajady to nadżerki wywoływane przez drożdże, grzyby lub bakterie, które umiejscawiają się w kącikach ust, ponieważ miejsce to jest ciepłe i wilgotne, co stanowi idealne warunki dla rozwoju tych mikroorganizmów.Dobrym rozwiązaniem w czasie leczenie zajadow jest stosowanie hipoalergicznego balsamu, który pomaga nawilżać usta i zapobiega ich pękaniu.
Zajady powstają poprzez zakażenie wywołane drożdżakami, infekcje bakteryjne – pojawiają się zwłaszcza przy spadkach odporności, niedobór witamin z grupy B, drażnienie śluzówek wokół jamy ustnej, np. aparatem ortodontycznym lub protezą, skłonność do zakażeń drożdżakowych u chorych na cukrzycę, spadki odporności, alergię kontaktową, ciążę, otyłość, antybiotykoterapia oraz niewłaściwą dietę.
W leczeniu zajadów, sprawdza się krem na zajady, dostępny bez recepty w aptece oraz maść na zajady.
Aby zapobiegać nawrotom zajadów, należy zadbać o zbilansowaną dietę bogatą w witaminy. Warto też zmniejszyć ilość wypijanej kawy, alkoholu oraz spożywanych słodyczy.
Jeśli zajady są bardzo uciążliwe to dobrze by było wybrać się do gastrologa na badanie bakterii w układzie pokarmowym.
Poza tym witaminy z grupy B to podstawa!
Sama miałam przez kilka miesięcy ten powracający problem, ale wyeliminowałm z mojej diety nabiał i kawę (zostawiłam tylko jogurty i piję kawę zbożową) i efekty mam bardzo dobre.
Poprzedniczka napisała że mogłabyś to wywołane przez kawę, ale nie sądzę. Nawet jeśli masz nietolerancję, to efektami nietolerancji nie będą zajady. One się biorą z braku witamin i z narażenia się na złe warunki atmosferyczne, na przykład jak jest zimno a ty masz bardzo wilgotno tam.
Dieta uboga w warzywa i owoce może przyczynić się do powstawania zajadów. Obniża się odporność i rozwijają się mikroorganizmy lubiące ciepło i wilgoć. Tak powstają zajady.