Po czym rozpoznać prawdziwy miód?
Po czym rozpoznać prawdziwy miód? Skąd mogę wiedzieć, czy dany miód jest prawdziwy, czy też ma jakąś domieszkę lub dosypany cukier? Jak odróżnić miód prawdziwy od fałszywego? W jaki sposób sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?
1 Odpowiedź
Na sprawdzenie czy to miód prawdziwy jest kilka sposób. Znawcy wystarczy próba smaku. Miód pozbawiony dodatków na początku powinien być bardzo słodki, później w gardle powinno pojawić się delikatne uczucie szczypania, albo nawet pieczenia. Jeśli miód nie zmienia swojego smaku i przez cały czas pozostaje po prostu słodki, najprawdopodobniej jest to produkt sztuczny, który powstał w wyniku wymieszania wody i białego cukru.
Druga metoda to rozpuszczenie miodu w szklance wody. Do tego testu przyda się szklanka napełniona zimną wodą, oraz łyżeczka miodu. Jeśli miód zacznie rozpuszczać się w niej nieregularnie i to pod wpływem mieszania, tworząc ciągnące się pasma, mamy do czynienia z miodem naturalnym. Miód sztuczny, którego bazą jest cukier, rozpuści się równomiernie i bardzo szybko. Nawet już po jednym zamieszaniu. Jest to wyraźny znak, że miód nie jest wysokiej jakości.
Trzeci sposób to po prostu zwrócenie uwagi na jego konsystencje. Prawdziwy miód dość krótko pozostaje płynny. Kupując miód jesienią większość słoika powinna być już skrystalizowana czyli mieć konsystencje gęstego, lepkiego kremu, a nie płynu. To naturalny proces dla miodu.