Pod jakim kątem ostrzyć noże? Jaki kąt ostrzenia?
Pod jakim kątem najlepiej jest ostrzyć noże? Jaki kąt ostrzenia jest najbardziej skuteczny, najbardziej wydajny i zapewni najlepszą ostrość noży?
6 Odpowiedzi
Nóż powinien być ostrzony pod kątem około 20-25 stopni. Nie wiem, czy każdy nóż, ale niektóre noże tak się ostrzy – na pewno noże kuchenne.
Moja ostrzałka działa tak że za bardzo się noża nie wygnie. Praktycznie się go wkłada między 2 osełki. Nawet nie zwracam na to uwagi pod jakim on jest kątem, zawsze jest dobrze naostrzony.
Nóż powinien być odchylony kilka lub maksymalnie kilkanaście stopni od ostrzone i powierzchni. Inaczej ostrzenie nie będzie tak skuteczne.
Jeśli używasz ostrzałki, to prosto raczej się nie ostrzy. Ja zawsze intuicyjnie ostrze pod kątem. I chyba tak powinno być.
W mojej ostrzałce nóż wkłada się na wprost i elementy ostrzące są z obu stron. Większość ostrzałek tak dzisiaj się robi. Nie musisz wyginać noża pod żadnym kątem. A jeśli masz jednostronną ostrzałkę, to najlepiej ostrzyć pod kątem około 20 stopni plus minus kilka stopni.
Optymalny kąt ostrzenia większości noży kuchennych wynosi 15-20 stopni. Taki kąt zapewnia dobre wyważenie pomiędzy ostrością a wytrzymałością ostrza.
Bardziej szczegółowo:
- Dla noży szefa kuchni i innych uniwersalnych noży kuchennych, kąt 15-20 stopni jest idealny. Daje to ostry, a jednocześnie wytrzymały brzeg.
- Noże ząbkowane powinny być ostrzone pod kątem nieco większym, około 18-22 stopni, aby zachować ząbki.
- Noże do filetowania i inne bardzo cienkie, elastyczne ostrza mogą wymagać jeszcze mniejszego kąta, około 12-15 stopni, aby uzyskać maksymalną ostrość.
- Noże składane i do zastosowań outdoorowych często są ostrzone pod kątem 20-25 stopni, aby mieć mocniejszą i bardziej trwałą krawędź.
Dokładny kąt zależy od konkretnego noża, jego przeznaczenia i osobistych preferencji. Jednak w ogólności 15-20 stopni uznawane jest za optymalny zakres dla większości noży kuchennych i domowych.