Prawidłowa zastawa stołowa
Jaka jest prawidłowa zastawa stołowa? Jak prawidłowo nakryć do stołu? Jakie powinno być ułożenie sztućców wg savoir-vivre? Jak ułożyć talerze na stole? Jakie jest podstawowe ułożenie sztućców?
2 Odpowiedzi
Podstawowe zasady nakrywania:
Sztućce:
- Po lewej stronie talerza: widelce (zębami do góry)
- Po prawej stronie: noże (ostrzem do talerza) i łyżki
- Nad talerzem: łyżeczka/widelczyk do deseru (opcjonalnie)
- Kolejność od zewnątrz do wewnątrz – używasz od najbardziej zewnętrznych w kolejności dań
Talerze:
- Talerz płaski/duży na środku
- Na nim mniejszy (do zupy lub przystawki)
- Talerzyk na chleb po lewej stronie (powyżej widelców)
Szklanki/kieliszki:
- Po prawej stronie nad nożami
- Jeśli więcej – od największego (woda) po mniejsze (wino)
Serwetka:
- Na talerzu lub po lewej obok widelców
Moje doświadczenie: Na weselu tak nakrywaliśmy – wyglądało elegancko! Na co dzień w domu robię prościej – podstawowe sztućce i talerze. Ale jak mamy gości, staram się zrobić ładniej według tych zasad.
Nie musisz być perfekcyjna – ważne że wiesz jak to powinno wyglądać!
Podstawowa zasada: sztućce układa się od zewnątrz do wewnątrz, w kolejności podawania dań. Po lewej stronie talerza widelce (zębami do góry), po prawej noże (ostrzem do talerza) i łyżki.
Standardowo: talerz płaski na środku, na nim mniejszy talerz przystawkowy. Powyżej talerza kieliszki (woda po lewej, wino po prawej). Nad talerzem poziomo małe sztućce deserowe. Serwetka na talerzu lub po lewej stronie.
Widelec do sałatki na zewnątrz lewej strony, potem widelec główny. Po prawej stronie: nóż do przystawek na zewnątrz, nóż główny bliżej talerza. To wystarcza do typowej kolacji.