Przepis na gofry – jak przygotować gofry? Przepisy na gofry
Znacie jakieś przepisy na gofry? Jak można przygotować gofry? Jadam czasem gotowe gofry, ale chcę sobie kupić to urządzenie do gofrów i zrobić samemu. Te gotowe podgrzewa w tosterze.
Czy trudno jest zrobić gofry? Będę wdzięczny za każdy przepis na gofry, jaki dodacie.
7 Odpowiedzi
Składniki
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 łyżki cukru
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 żółtka(żółtka oddzielić od białek)
Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do ciasta.Piec w gofrownicy przez około 3 minuty do rumianego koloru podawać z bitą śmietaną.
Ja mam wydrukowany przepis na chrupiące gofry, nawet nie pamiętam już skąd, chyba od mamy. Oto on:
składniki:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej (najlepsza luksusowa)
- 2 szklanki (500 ml) mleka
- 2 łyżki cukru
- dodatkowo można czekoladę rozpuszczoną, albo owoce, powidła, cukier, dżem
Przepis na chrupiące gofry:
Na początek ja zawsze oddzielam żółtka od białek.
Białka ubijam na sztywną masę, zaś żółtka przekładam do głębokiej miski. Do żółtek potem dodaję mąkę, mleko, olej oraz cukier. Mieszam mikserem.
Nie powinno być grudek i konsystencja powinna być jednolita. Do ciasta dodajemy wcześniej ubite białko i całość delikatnie łączymy ze sobą.
Rozgrzewamy gofrownicę. Ciasto nakładamy równomiernie i czekamy aż się zarumieni. Nie smarujemy niczym gofrownicy, bo ciasto nie będzie przywierać.
Gofry można jeść na zimno i na ciepło. Ja zawsze jem na ciepło, nigdy nie jadłam ich jeszcze na zimno, ale można poczekać żeby ostygły, tylko nie w gofrownicy.
A ja stosuję się do takiego oto przepisu:
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier waniliowy, cukier puder oraz sól umieścić w mikserze i dokładnie połączyć składniki, by powstała jednolita, gładka masa. Do powstałej masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Porcje ciasta wylewać na rozgrzaną gofrownicę i piec około 3 minut na lekko rumiany kolor. Podawać z ulubionymi składnikami. Smacznego.
Ja takiego świeżo zrobionego gofra sobie kroje na małe kosteczki i wrzucam do miski razem z nutellą i truskawkami! Pychota!
Składniki:
1 filiżanka mąki uniwersalnej
1 filiżanka mąki pełnoziarnistej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju roślinnego
Wskazówki:
1. Rozgrzać gofrownicę.
2. W dużej misce połączyć mąki, proszek do pieczenia i sól.
3. W innej misce ubij razem jajko, mleko i olej. Dodaj mokre składniki do suchych składników i mieszaj, aż dobrze się wymieszają.
4. Wlej ciasto do gofrownicy, używając około 1/2 filiżanki na każdego gofra. Gotuj do uzyskania złotego koloru, około 5 minut. Podawać na gorąco.
Składniki:
1 filiżanka mąki uniwersalnej
1 szklanka mleka
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka roztopionego masła
Instrukcje:
1. Rozgrzej gofrownicę.
2. W średniej misce połącz mąkę, mleko, jajko, cukier, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Wymieszaj z roztopionym masłem.
3. Wlej ciasto do nagrzanej gofrownicy. Gotuj przez około 5 minut, lub do uzyskania złotego koloru.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop, masło, bita śmietana lub owoce. Smacznego!
Składniki:
1 szklanka mąki uniwersalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1 jajko
1 szklanka mleka
1/4 szklanki (1/2 laski) masła, roztopionego
Wskazówki:
1. Rozgrzać gofrownicę zgodnie z instrukcją producenta.
2. W dużej misce ubić razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
3. W innej misce, ubij razem jajko i mleko. Dodaj do mieszanki mąki, mieszając tylko do połączenia.
4. Wymieszaj z roztopionym masłem.
5. Nałóż ciasto do gofrownicy, używając około 1/2 filiżanki na każdego gofra. Gotuj do uzyskania złotego koloru, około 5 minut. Podawać na gorąco.
Uczył Cię ktoś w szkole, że po kropce stawia się spację?