Przepis na szybki deser
U mnie w domu co niedzielę musi być pyszne ciasto w razie gdyby wpadli niezapowiedziani goście musi być coś słodkiego do kawki. Ale przyznam że czasem nie chce mi się piec ciast bo mimo wszystko jest to czasochłonne.. Macie jakie pomysłu na szybki deser bez pieczenia?
14 Odpowiedzi
Najprościej byłoby podać chociażby owoce z bitą śmietaną, posypane startą na wiórki czekoladą. Przy odrobinie czasu można zrobić samemu andruty, czyli wafelki przekładane masą – krówkową czy kajmakową kupną albo kakaową ugotowaną samodzielnie (cukier, mleko, kakao i gotowe).
zwykle szybko znikają, więc weź to pod uwagę 😉
Można także kupić gotowe spody do babeczek, zrobić samemu jakąś masę (np. z białka, cukru i owoców) i przyozdobić malinami albo borówkami.
Ja uwielbiam przepis najprostszy na świecie czyli sernik na zimno. Kupuje taki proszek w markecie, chociaż wiem że to trochę chemia ale co dzisiaj nie jesteś chemii, serki homogenizowane galaretka i naprawdę wychodzi pyszne 🙂
Ale po co do tego ten proszek? Może chodziło Ci o żelatynę?
a ja myślę że chodziło o gotowy proszek do ciasta np dr Oetker czy innej firmy 🙂
Żelatyna swoją drogą, chodzilo mi o to że można kupić taki jakby gotowy sernik na zimno w proszku i dodajesz jeszcze odpowiednie składniki.
Oooo z tych gotowych ciast to ja uwielbiam kopiec kreta!!!!
Pierwsze słyszę o czymś takim 🙂 U mnie właśnie robi się z twarożku albo serka homogenizowanego, żelatyny i bodajże jajek, do smaku kakao, no i na wierzch galaretka
z gotowych ciast serników nie polecam, lepsze właśnie z serka homogenizowanego wychodzą ale spróbuj koniecznie kopiec kreta! jak dla mnie super 🙂
lody lody lody lody lody najszybszy sposób na smaczny deser 😉 nic nie trzeba robic ;)…………………………………………………………………………………………………………
u mnie lody to ostateczność oczywiście uwielbiam ale jak przychodzą goście to lody stanowią raczej dodatek do szarlotki lub innego ciasta. Samych wyciągniętych z pudełka bym chyba nie podała no chyba że z dodatkiem owoców czy np jako dodatek do kawy mrożonej
Chyba że wspomniani goście to dzieci wtedy co innego 🙂
SKŁADNIKI:
Liczba porcji:
12
CIASTO
mąka pszenna 250 g
cukier puder 3 łyżki
masło 150 g
jajko 1 sztuka
PROSTY KREM BUDYNIOWY
Budyń do ciast i kremów CZEKOLADOWY SMAK 1 sztuka
mleko 500 ml
przesiana mąka pszenna 1 łyżka
masło 100 g
cukier 5 łyżek
PRZYGOTOWANIE:
Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i jajko. Zagnieć do powstania gładkiego ciasta. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 15 minut.
Następnie rozwałkuj ciasto podsypując je mąką i wyłóż nim formę do tarty lub do kilku tartaletek wysmarowanych masłem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 190°C. Wyłóż na ciasto dżem wiśniowy.
0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę).
Krem odstaw do przestygnięcia i wyłóż na ciasto jeszcze ciepły.
Udekoruj startą czekoladą.
Ciekawe rozwiązanie to lody różne smaki polane czekoladą gorącą lub po prostu wiórkami czekoladowymi i do tego bita smietana i można wcinać
W sumie chyba najprostsza sprawa, do tego rodzynki i mus owocowy, rurka do ozdoby, opcji jest wiele 🙂
lody u mnie stanowią raczej dodatek np do szarlotki lub inych ciast. Samych lodów wyciągnietych z opakowania bym raczej gościom nie podała no chyba ze wspomniani goście to dzieci 😉
Ale czemu nie? Z bakaliami czy bitą śmietaną może akurat podpasują także dorosłym 🙂
nie mówię że nie są smaczne sama bardzo lubię lody ale kiedy przechodzą do mnie goście to podaję lody bardziej jako dodatek do ciasta lub mrożonej kawy 🙂
dzieki za pomysły 🙂 osobiście polecam też cisto rafaello które odkryłam właśnie szukając czegoś na szybko. BEZ PIECZENIA na słonych krakersach a masa z mleka w proszku i wiórek kokosowych – ciasto pycha
A czy słone krakersy nie przeszkadzają? Osobiście spotkałam się w wydaniu z herbatnikami.
Co prawda trzeba upiec ale szarlotka sypana jest mega szybka w przygotowaniu. Wystarczy, że wymieszasz 1 szklankę cukru z 1 szklanka mąki i z 1 szklanką kaszy manny. Dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia i też wymieszaj. Blachę wysmaruj masłem posyp bułką tartą i wysyp pierwszą warstwę tych powyższych, wymieszanych ze sobą składników. Następnie pokryj warstwę ztartymi jabłkami, posyp je cynamonem i wysyp drugą warstwę wymieszanych suchych składników. Na wierzch poukładaj pokrojone masło w plasterki i włóż do piekarnika na 50 minut i piec w 190 stopni. Smacznego. 🙂
galaretka ładnie zamrożona w szklance deserowej dołożyć jakieś owoce bita śmietanę i gotowy deser ładnie wygląda i smakuje
Można jeszcze dodać bakalie i posypać wiórkami z czekolady albo polać polewą czekoladową lub owocową 🙂
Jeśli deser ma być również dla dzieci, to może po prostu zrób kisiel albo budyń? Kisiel może być z dodatkami owoców czy rodzynkami a budyń z bitą śmietaną 🙂 Myślę, że to szybki, prosty i smaczny pomysł na deser 🙂
Oto przepis na szybki i prosty deser – Mus czekoladowy:
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 duże jajka
- 4 łyżki cukru
- Śmietana kremówka do dekoracji
Instrukcje:
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie ostudź.
- Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
- Do ostudzonej czekolady dodaj żółtka, mieszaj aż do połączenia.
- Dodaj partiami ubite białka do czekolady, delikatnie mieszając.
- Przełóż mus do pucharków i schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
- Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną.
Smacznego! Pamiętaj, że możesz dostosować ilość cukru do swojego gustu i zastosować mniej. Im mniej cukru, tym zdrowiej, ale pamiętaj, że deser powinien smakować 🙂
Sernik na zimno.
Składniki:
– 250 g ciastek digestives lub podobnych
– 100 g masła
– 500 g twarogu na sernik
– 200 g śmietanki kremówki
– 200 g cukru pudru
– Żelatyna (10g)
– Sok z jednej cytryny
– Owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny, jagody)
Jak zrobić ten sernik:
1. Rozkrusz ciastka na drobne kawałki, możesz użyć blendera. Roztop masło i połącz je z ciastkami, a następnie rozłóż tę mieszankę na dnie tortownicy tworząc spód do sernika. Umieść tortownicę w lodówce na około 30 minut.
2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W misce zmiksuj twaróg na sernik, cukier puder i sok z cytryny, aż do uzyskania gładkiej masy.
3. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie delikatnie wymieszaj ze zmiksowanym twarogiem.
4. Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
5. Wyjmij tortownicę z lodówki i nałóż masę serową na ciasteczkowy spód. Wyrównaj i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, ale najlepiej na całą noc.
6. Przed podaniem udekoruj sernik dowolnymi owocami.
andruty super pomysł! dzięki