Przepisy na sałatkę
Znacie jakieś smaczne sałatki? Ka zawsze robię gyrosa albo zwykła jarzynowa czasem z ryżem o kurczakiem w curry z ananasem o kukurydza. Więcej nie znam a te mi się już nudzą. Ktoś ma jakieś propozycje? Proszę o pomoc
6 Odpowiedzi
a może zamiast sałatki spróbuj zrobić jakąś pastę? taka alternatywa a smakują równie dobrze i doskonale pasują na przykład na śniadanie na kanapkach 🙂
a masz w zanadrzu coś smacznego? poza mastą jajeczną 🙂 bo tą robię sobie często 🙂
Ja kupuje mieszankę sałat,ser feta,pomidory,ogórki,rzodkiewka,cebula czerwona i sos vinegre z paczki,nawet do obiadu do niedzielnego schabowego 🙂 mozna dodać szynkę bądź kurczaka.
takie sałatki robię sobie często – tak samo jak grecką 🙂 w pytaniu chodziło mi o sałatki majonezowe – nie dodałam. ale dzięki wielkie za odpowiedź 🙂
Sałatka z makaronem
W sałatkach z makaronem można wykorzystywać niemal wszystkie rodzaje makaronów, tj. tortellini, nuddle z zupek chińskich, kokardki, świderki, rurki etc. Chcąc przygotować dietetyczną i bardzo zdrową wersję sałatki makaronowej, najlepiej użyć makaronu ryżowego, pełnoziarnistego, owsianego, żytniego, gryczanego lub sojowego. Makaron do sałatki powinien być al dente, czyli ugotowany na półtwardo. Dzięki temu nie rozpadnie się w czasie mieszania składników i będzie miał zwartą, jędrną strukturę. Dla urozmaicenia smaków w sałatce makaron można ugotować np. w bulionie warzywnym lub z dodatkiem oliwy czosnkowej.
Polecam przepyszną sałatkę z makaronem tortellini.
Potrzebne:
makaron tortellini
por
kukurydza
pekinka
ananas
majonez
sól i pieprz
Makaron gotujemy i czekamy aż wystygnie, łączymy wszystkie składniki, mieszamy z majonezem, dla smaku dodajemy sól i pieprz i gotowe!
POLECAM!
Proponuję ugotowany ryż, brokuły, ananas, kukurydzę i podsmażony filet z kurczaka, majonez z przyprawami według uznania , i gwarantuję , że zarówno Ty jak i Twoi goście będą prosić o dokładkę 🙂
Smacznego! 🙂
Jeśli chodzi o sałatki to preferuję takie, które należy zjeść zaraz po przygotowaniu, np. sałata lodowa, pomidory, ogórek, groszek, kukurydza, seler, do tego nasiona dla chrupkości, ulubione przyprawy i jogurt naturalny. Warzywa pokroić, wszystko razem zmieszać i gotowe. Nie trzeba zbyt długo stać w kuchni, ani wymyślać co z czym połączyć, żeby po chwili cieszyć się smakiem 🙂
Jak ktoś lubi ,to proponuję ryżową z ananasem i sosem majnezowo-czosnkowym.ze świeżego kalafiora startego na tarce o d.oczkach+czerwona papryka drobno poktojona+czosnek,majonez i dużo zielonego koperku