Smażenie potraw na patelni – olej słonecznikowy czy rzepakowy?
Którego z tych olejów częściej używacie do smażenia i dlaczego? Który się lepiej nadaje?
9 Odpowiedzi
Olej rzepakowy jest zdrowszy od słonecznikowego. Temperatura spalania (przypalania) oleju rzepakowego to około 230 stopni, a słonecznikowego to około 170 stopni, czyli mniej, a jak się olej przypala, to jest bardzo szkodliwy. Więc do smażenia na patelni zdecydowanie olej rzepakowy.
Ja uzywam oleju rzepakowego gdyz jak czytalam wszystki opinie to wlasnie olej rzepakowy jest zdrowszy od tego slonecznikowego no i cenowo tez olej rzepakowy jest tanszy
Ja też słyszałam z kilku źródeł ostatnio że olej rzepakowy się robi coraz bardziej popularny, bo jest zdrowszy.
Ja tam zawsze smażę wszystko na słonecznikowym. Nie bawię się w żadne tam rzepaki i inne nowoczesne wymysły. Podobno w ogóle najlepiej nie smażyć, tylko wszystko gotowane. No ale co zrobić jak nie ma czasu na jedzenie.
Oba oleje mają te zdrowe tłuszcze, ale rzepakowy jest bezpieczniejszy. Punkt dymienia to 240 stopni, a słonecznikowy – 220.
Niemniej jednak jak ostrożnie smażysz, to żaden Ci się nie zadymi.
Najgorsze jest smażenie na smalcu, ponieważ nie dosyć, że ma niezdrowe tłuszcze zwierzęce powodujące cholesterol, to jeszcze punkt dymienia to 190 zł i jest wtedy dodatkowo rakotwórczy.
Jeśli olej jest rafinowany, to zarówno słonecznikowy, jak i rzepakowy mają wysoką temperaturę palenia – około 230 stopni.
Mnie bardziej smakuje olej słonecznikowy i lepiej się po nim czuję.
Jest kilka rzeczy, które należy wziąć pod uwagę przy podejmowaniu decyzji o wyborze oleju do smażenia potraw. Jedną z nich jest punkt dymienia, czyli temperatura, w której olej zaczyna się dymić i rozpadać. Olej słonecznikowy i rzepakowy mają zbliżone punkty dymienia.
Kolejną rzeczą do rozważenia jest smak oleju. Olej słonecznikowy ma neutralny smak, podczas gdy olej rzepakowy ma lekko orzechowy smak. Może to być lub nie być czynnikiem w twojej decyzji, w zależności od tego, co gotujesz.
Wreszcie, koszt jest również rozważania. Olej słonecznikowy jest zazwyczaj tańszy niż olej rzepakowy.
Więc, który olej powinieneś użyć do smażenia żywności? To naprawdę zależy od Twoich preferencji. Jeśli szukasz oleju o wysokim punkcie dymienia i neutralnym smaku, to raczej obojętne. Jeśli wolisz lekko orzechowy smak i nie masz nic przeciwko wydaniu trochę więcej pieniędzy, olej rzepakowy jest dobrym rozwiązaniem.
Jeśli chodzi o spalanie, to rafinowane oleje mają wszystkie wysokie temperatury, to nie stanowi większej różnicy.
Ale olej rzepakowy jest zdrowszy z tego względu, że związki w nim zawarte są po prostu zdrowsze dla organizmu.
Jeśli chodzi o smażenie potraw na patelni, zarówno olej słonecznikowy, jak i rzepakowy mogą być skutecznie wykorzystywane. Oleje te są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu nadają się do płytkiego smażenia.
Należy jednak pamiętać, że tłoczone na zimno oleje słonecznikowy i rzepakowy nie nadają się do podgrzewania i powinny być stosowane wyłącznie do surowych potraw.
Zamiast tego, rafinowane odmiany tych olejów powinny być używane do smażenia ze względu na ich wyższe punkty dymienia.
Warto również wspomnieć, że olej rzepakowy ma nieco niższą temperaturę smażenia w porównaniu do oleju słonecznikowego.
Dlatego też, jeśli gotujesz w wysokich temperaturach, olej słonecznikowy może być lepszym wyborem. Pamiętaj, aby wymienić olej, jeśli podczas smażenia nabierze nieprzyjemnego smaku lub przypali się.