Sokowirówka czy wyciskarka?
Co jest lepsze do robienia soków? Sokowirówka czy wyciskarka? Które urządzenie daje więcej soku? Czego sami na co dzień używacie? Jak radzicie sobie z każdorazowym myciem urządzenia?
6 Odpowiedzi
Wyciskarki do soków jeszcze nie używałam. U siebie w domu mam sokowirówkę i na moje potrzeby jak najbardziej wystarcza. Sok zawiera także miąższ co jest dodatkowym plusem, bo ma więcej witamin. Z myciem nie mam problemu, ponieważ weszło mi już w nawyk, że po skończonej pracy po prostu trzeba sokowirówkę umyć.
Sokowirówka ze względu na to, iż zostawia więcej składników i makroelementów. Wyciskarka nie wyciśnie całej dobroci z owoców i warzyw.
Posiadam wyciskarkę i jest bardzo wygodnym sprzętem. Dobrze jest wybrać taką, która jest wolnoobrotowa. Wyciskarka daje radę także uzyskać sok z roślin włóknistych czy ziół.
Wyciskarki do soków są przede wszystkim łatwiejsze w myciu. To jest chyba największy problem w robieniu świezych soków, że zazwyczaj dłużej schodzi samo mycie niż wyciskanie i picie razem wzięte. Ja mam bardzo zgrabną wyciskarkę, dzięki której robiebie soku pomarańczowego albo grejfrutowego nie kojarzy mi się z torturą zmywania i szorowania małych szczelin z pozostałości owoców.
Wyciskarka potrzebuje więcej czasu na pozyskanie drogocennego soku niż sokowirówka, która bardzo szybko działa. Jednak ten dłuższy proces jest lepszy i zdrowszy. Sok z wyciskarki jest dłużej świeży i ma dużo więcej składników odżywczych. Kiedyś miałam sokowirówkę, a teraz mam wyciskarkę. Widzę różnicę. Z wyciskarki są dużo lepsze soki. Można też wybrać sobie, jak gęsty chcemy sok.
Raczej wyciskarka będzie lepsza. Jest mniej inwazyjna i można pozyskać dużo więcej soku. Do tego zależnie od naszych potrzeb możemy w soku mieć więcej bądź mniej miąższu, który również jest niezwykle zdrowy.