Synbiotyk, probiotyk, prebiotyk – czym się różnią? Czym są?
Podczas brania antybiotyków brałam probiotyk – odbudowuje florę jelitową. A czym jest prebiotyk? Czym jest synbiotyk? Czym one się różnią? Czy jedno jest lepsze od drugiego? Podczas podróży podobno także dobrze jest brać probiotyki.
4 Odpowiedzi
Probiotyki są szczepami bakterii, które wspomagają u człowieka odporność, hamują rozwój chorobotwórczych bakterii w jelitach, zwiększają wchłanianie witamin i minerałów z pokarmów, ułatwiają trawienie.
Dodatkowo probiotyki egulują pracę jelit i zapobiegają biegunkom. Najlepiej zbadane szczepy bakterii probiotycznych, które zazwyczaj są w preparatach dostępnych w aptekach, to Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus oraz Lactococus.
Prebiotyk to jest pokarm dla bakterii, które są w probiotyku. Jeśli bierzesz sam probiotyk bez prebiotyku, trudniej będzie bakteriom się kolonizować, chyba że dostarczysz prebiotyk w formie pokarmu. Np. karczoch, cebula czy cykoria mają prebiotk.
Synbiotyk to jest probiotyk i prebiotyk w jednym. Więc najlepiej sobie wziąć jakiś synbiotyk.
Synbiotyk to jest połączenie probiotyku i prebiotyku. Probiotyk to dobre bakterie dla jelit, prebiotyk to dobry pokarm dla nich.
Jelita są bardzo ważne dla poprawnej pracy mózgu. Ostatnio czytałam artykuł, w którym autor pisał o tym, że dostarczanie kiszonek i produktów mlecznych sfermentowanych bardzo dobrze wpływa na działanie mózgu i połączeniu jelita-mózg.
Poprawia się pamięć, koncentracja, samopoczucie, ogólny stan organizmu.
Dlatego trzeba pić kefir, maślankę, ogórki kiszone, jogurty, kapustę kiszoną (tylko nie razem :)).
A gdy bierzemy antybiotyki czy mamy jakiś wyjazd albo jemy coś nietypowego, warto wesprzeć się probiotykiem lub synbiotykiem. Sam probiotyk też jest dobry, nie musi to być synbiotyk. Zależy, co wam się uda kupić.
Probiotyki i synbiotyki pomagają też na odporność w okresie jesienno-zimowym. Na opakowaniu mojego było napisane, że można brać przy antybiotykoterapii albo w okresie jesienno-zimowym.