Szybkie i tanie obiady dla studenta
Pytanie do studentów lub ludzi, którzy byli na studiach i musieli sobie gotować – znacie szybkie i tanie pomysły na obiady dla studenta? Jaki obiad można przygotować szybko i tanio?
4 Odpowiedzi
Ogólnie jeśli nie jesz na mieście to już wyjdzie ci taniej. Ale z takich rzeczy, które uważam za tanie i jednocześnie dość zdrowe, a pożywne to przykładowo pierś z kurczaka smażona (bądź w zdrowszej wersji pieczona) do tego ryż i warzywa.
Tanio to również wyjdą warzywa na patelnię, po prostu kupujesz sobie kilka paczek i smażysz na patelni dodając przyprawy. Chwila i gotowe do jedzenia.
Możesz też zrobić bigos, opłaca się go zrobić dużo. Może trochę więcej to zajmie i nie będzie takie szybkie, ale jeśli odpowiednio wyliczysz, to będziesz mieć na kilka dni. Zwłaszcza, że bigos można zamrozić.
Szybkie i tanie to myślę, że byłby np. kurczak z ryżem i mixem warzyw chińskim z Biedronki (czyli tzw. chiński), spaghetti bolognese z sosami w proszku i mięsem mielonym wieprzowym, frytki ze zwykłych ziemniaków, a do tego jakieś paluszki rybne, kotlety mielone z mięsa wieprzowego, naleśniki z serem, serkiem homogenizowanym lub dżemem, schabowe z ziemniakami, zapiekanka z chleba tostowego w jajku i sera żółtego. Jak robisz do czegoś ziemniaki (np. do schabowych właśnie), to lepiej ich nie tłuc, bo wtedy można by je później fajnie wykorzystać, np. do zapiekanki z ziemniaków, jajka, kiełbaski i sera żółtego.
Spaghetti bolognese z warzywami to świetny pomysł na szybki i tani obiad dla studenta. Oto przepis:
Składniki:
– 250 g makaronu spaghetti
– 400 g mielonego mięsa (wołowego lub wieprzowego)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– 1 papryka
– 400 g pomidorów z puszki (lub świeżych, obranych ze skóry)
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– sól, pieprz
– olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
2. W międzyczasie, na patelni rozgrzej olej i dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
3. Dodaj mielone mięso i smaż, mieszając, aż będzie dobrze wysmażone.
4. Pokrój marchewkę i paprykę w drobną kostkę. Dodaj do mięsa, mieszając.
5. Dodaj pomidory z puszki (lub obrane, pokrojone pomidory), przecier pomidorowy, oregano, sól i pieprz do smaku. Mieszaj, a następnie gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut, aż sos zgęstnieje.
6. Podawaj sos bolognese z warzywami na ugotowanym makaronie spaghetti.
Ryż z warzywami i jajkiem to szybkie, zdrowe i tanie danie dla studenta na obiad czy na kolację.
Składniki:
– 1 szklanka ryżu
– 2 szklanki wody
– 1 brokuł
– 1 marchewka
– 1 czerwona papryka
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 jajka
– sól, pieprz
– olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie, pokrój brokuła na małe różyczki, marchewkę w plasterki, a paprykę w kostkę.
3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
4. Dodaj pokrojone warzywa do patelni, smaż na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą chrupiące.
5. W międzyczasie, ugotuj jajka na twardo, a następnie obrać i pokroić w ósemki.
6. Po ugotowaniu ryżu, dodaj go do warzyw na patelni, mieszaj, aż wszystko się połączy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Przed podaniem, ułóż na talerzu porcję ryżu z warzywami, a na wierzch połóż pokrojone jajko na twardo.
Alternatywnie, można sobie wbić jajko do ryżu i warzyw na patelni, to też bardzo smaczne będzie. Lub zrobić jajko sadzone.