Tanie ciasto bez pieczenia
Możecie polecić jakieś tanie ciasto bez pieczenia? Jakie znacie przepisy? Co można zrobić fajnego bez pieczenia niewielkim kosztem? Z dobrym smakiem? 🙂
4 Odpowiedzi
Kiedy zobaczyłam to pytanie, przyszedł mi do głowy pewien przepis. Wydaje mi się, że to ciasto nie byłoby jakoś szczególnie drogie. Do jego wykonania potrzebujemy:
- 2 opakowań waniliowego serka homogenizowanego,
- 1,5 szklanki mleka w proszku,
- 15 gramów kawy NESCAFÉ Classic,
- 4 żółtka (myślę, że z pozostawionych białek można zrobić bezę),
- 1 całe jajko,
- 2 łyżki żelatyny,
- 1 szklankę cukru,
- 1 kostkę masła,
- 2 paczki biszkoptów,
- 100 g polewy czekoladowej.
Przygotowanie tego ciasta zajmuje niewiele czasu, bo tylko około 32 minuty, a oto, co trzeba zrobić:
- Żółtka należy ubić na parze z cukrem i jajkiem, na gęstą masę.
- Zmiksować masło.
- Do zmiksowanego masła dolać przestudzoną masę jajeczną.
- Na przemian dodawać mleku w proszku i serki homogenizowane.
- Dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę.
- Biszkopty namoczyć w zaparzonej wcześniej szklance kawy. Połowę tak przygotowanych biszkoptów należy włożyć do formy wyłożonej folią.
- Gotową masę należy wylać na biszkopty, po czym ułożyć na niej pozostałe namoczone w kawie biszkopty.
- Na koniec powinno się polać wierzch polewą czekoladową.
I to wszystko. Smacznego!
Ja polecam takie szybkie ciasto nutellowe:
Przygotuj 2 blaszki takiej samej wielkości wyściełane papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj kilka łyżek nutelli, roztopione masło i pokruszone herbatniki.
Tą masą wyłóż 2 blaszki, porządnie uklep, aby blaty były płaskie.
Zmiksuj 200 ml śmietanki 30% z 2 opakowaniami serka mascarpone, dodaj też 4 łyżki cukru pudru.
Powstałą masę połóż na jednym blacie i przykryj drugim.
Pokrój np. a’la „batony”.
Smacznego 🙂
Sernik na zimno robi się szybko i tanio. Co prawda nie znam na pamięć żadnego przepisu, ale kiedy widziałem jak ktoś robi, to wcale nie zajmowało.
Tak samo jak moja dziewczyna robi tiramisu, też to wcale nie zajmuje za dużo, a jest bardzo dobre.
Oto przepis na pyszne ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Składniki:
– 500g herbatników (można użyć dowolnych herbatników)
– 400g serka mascarpone (lub innego kremowego serka do ciast)
– 300ml śmietany kremówki (30% lub 36% tłuszczu)
– 1 szklanka cukru pudru (można dodać więcej lub mniej, w zależności od preferencji)
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 200g dżemu (np. truskawkowego, wiśniowego, malinowego)
– 50g startej czekolady (opcjonalnie, do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Przygotuj formę do ciasta (najlepiej o średnicy ok. 24 cm) – możesz użyć formy z obręczem, która ułatwi późniejsze wyjmowanie ciasta, lub wyłożyć dno formy papierem do pieczenia.
2. Zmiksuj herbatniki na drobne okruchy, np. w malakserze, blenderze lub ręcznie, w woreczku foliowym i ugniatając wałkiem.
3. W misce, wymieszaj serek mascarpone, śmietanę, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Ubij składniki na jednolitą masę za pomocą miksera.
4. Na dnie formy wyłóż równą warstwę okruchów herbatników, następnie dodaj warstwę masy serowej i dżemu. Powtarzaj te warstwy do wyczerpania składników, kończąc na warstwie herbatników. W przypadku dwóch warstw herbatników, użyj połowy herbatników na każdą warstwę.
5. Wyrównaj powierzchnię ciasta za pomocą szpatułki lub noża. Schłódź je w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
6. Przed podaniem, udekoruj ciasto startą czekoladą lub innymi dodatkami według własnych upodobań. Aby uzyskać równą warstwę dekoracji, polecam użyć sitka do przesiewania czekolady.