Uczulenie na gluten – moda czy poważny problem?
Z uwagi na panującą obecnie modę na żywność bezglutenową mam pytanie, na czym polega uczulenie na gluten, jakie są objawy tego typu alergii pokarmowej? Czego należy się wówczas wystrzegać? I czy można zwalczyć ten typ alergii chociażby za pomocą odczulania, jak przy innych alergiach?
5 Odpowiedzi
Moda. Na gluten jest uczulonych 1% popularności, ale ludzie lubią zwracać na siebie uwagę takimi rzeczami. Często też przechodząc na dietę bezglutenową ludzie przechodzą z diety fast foodowej na domową i czują się lepiej, ale nie ma to związku z rezygnacją z glutenu.
Istnieje uczulenie na gluten, występuje ono od razu, albo z opóźnieniem. Nie uszkadza ona jednak wyściółki jelita, a więc nie jest to jeszcze tak poważne jak celiakia, która jest poważniejszą chorobą. W celu rozróżnienia trzeba udać się do lekarza na badania. Niestety uczulenie jak również celiakia, mogą mieć podobne objawy.
Celiakia jest już poważna. Niektórzy dostają od niej na przykład swędzącej wysypki na skórze. Uszkadza też wyściółkę jelita, a co za tym idzie, składniki odżywcze nie dostaną się w odpowiedniej ilości do organizmu, a to z kolei przełoży się na niedożywienie i chroniczne zmęczenie.
A gluten niestety jest wszędzie. Najwięcej go jest w zbożach i zbożowych produktach. Czyli makarony, pieczywa wszelkiego rodzaju, można go niestety spotkać także w kawach, bo bywa, że dosypują zboża, dlatego lepiej kupować kawę w ziarnach, bywa też jako zapychacz w wędlinach, pasztetach itp. Niestety wiele firm, które produkują żywność „skażają” swoje produkty glutenem, dlatego, że na przykład zmielili zboża, a potem do tej samej maszyny wrzucili produkty, które glutenu nie zawierają i w ten sposób chociażby gluten dostaje się w miejsca, gdzie go nie powinno być.
Nie da się odczulić na gluten. A celiakię daje się wyciszyć poprzez stosowanie odpowiedniej diety.
Też uważam, że to bardziej moda. Poza tym ludzie uważają, że gluten jest zły, niezdrowy. A to wcale nie prawda. Przecież ile taki przeciętny człowiek zje tego glutenu w ciągu dnia? No raczej niewiele. Nic się nie stanie. Oczywiście oprócz ludzi naprawdę nie mogących jeść glutenu.
Powinno się jeść wszystko, również gluten, chyba że masz nietolerancję, alergię lub inne schorzenia utrudniające trawienie go.
Ja mam nietolerancję na gluten, bardzo lekką (1 w skali 3-stopniowej) i nie zrezygnowałem z glutenu w diecie, gdyż musiałbym zrezygnować ze wszystkiego, co lubię.
U większości ludzi to jest młoda i człowiek jest bardzo dobrze przystosowany aby trawić gluten.
Niewielki odsetek społeczeństwa może chorować na celiakię. Około 1%. Wtedy trzeba unikać glutenu.
A czym objawia się takie uczulenie?