W czym jest białko? Co ma dużo białka?
W czym jest białko? Co ma dużo białka? Jakie produkty są wysokobiałkowe? Skąd brać białko w diecie?
2 Odpowiedzi
Duża białka jest w mięsie drobionym, szczególnie w indyku. Ale w kurczaku też.
Inne rodzaje mięsa także mają dużo białka, ale mają też dużo tłuszczu.
Białko jest obecne w wielu różnych produktach spożywczych. Najbardziej znane źródła białka to mięso, ryby, jajka i nabiał. Ale białko można też znaleźć w roślinach. Soja, fasola, orzechy, nasiona i niektóre zboża są doskonałymi źródłami białka roślinnego.
Produkty, które zawierają dużo białka, to na przykład:
1. Chude mięso (kurczak, indyk, wołowina)
2. Ryby (łosoś, tuńczyk)
3. Jaja
4. Nabiał (twaróg, jogurt, mleko)
5. Orzechy i nasiona (orzechy włoskie, migdały, nasiona chia)
6. Rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, fasola).
Pamiętaj, że białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który pomaga budować i naprawiać tkanki ciała, w tym mięśnie.