W czym jest cynk i selen?
W czym jest cynk i selen? W jakich pokarmach można znaleźć cynk i selen? Jakie dania zawierają cynk i selen? Jakie warzywa, owoce, ziarna, mięsa lub inne pokarmy?
3 Odpowiedzi
Cynk można znaleźć w: ostrygach, mięsie, wątróbce, krabach, serach żółtych, kaszy gryczanej, jajach, ryżu, rybach, pestkach dyni, nasionach słonecznika. Dodatkowo warto być świadomym tego, iż białko zwierzęce zwiększa wchłanianie cynku. Selen zaś można znaleźć w: podrobach, mięsie i jego przetworach, rybach, owocach morza, mleku i jego przetworach, drożdżach, pieczywie, czosnku, suchych nasionach roślin strączkowych, grzybach.
Cynk i selen to pierwiastki, które są ważnymi składnikami w naszym organizmie. Przede wszystkim mają one wpływ na odporność organizmu, ponieważ podnoszą poziom aktywności białych krwinek, zwiększają ilość wytwarzanych przeciwciał oraz chronią komórki odpornościowe przed uszkodzeniem. Selen ma też wpływ na nastrój i płodność, a cynk na włosy, paznokcie i skórę.
Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła średnie dzienne zapotrzebowanie organizmu na selen i cynk, które wynosi odpowiednio 40 mikrogramów na dobę i 10 miligramów na dobę.
Cynk i selen jest w dużych ilościach w wątróbce wieprzowej, jajkach, mleku, owocach morza, świeżym mleku i dobrej jakości mięsie.
Cynk i selen znajdować się będą głównie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego.
Będą to przede wszystkim podroby, mleko i jego przetwory, ryby i owoce morza, a także jaja.
Istotne będzie tu jednak, aby jeść te potrawy w odpowiedniej ilości, ponieważ jeśli ich spożycie będzie zbyt duże, to może nastąpić nadmiar cynku lub selenu.
Można też znaleźć te pierwiastki w produktach roślinnych, jak np. pestki dyni, siemię lniane, pestki słonecznika, orzechy, ziarna słonecznika i dyni, a także w produktach zbożowych, takich jak płatki owsiane, ciemny chleb, kasza jaglana, brązowy ryż oraz produkty pełnoziarniste.
Dodatkowo można znaleźć cynk i selen w warzywach kapustnych, warzywach strączkowych, natce pietruszki, otrębach pszennych, kakao, sałacie endywii, pomidorach i innych.

Dzięki za obszerne informacje.