W czym jest wapno? Jakie produkty mają wapń?
W jakich produktach spożywczych można znaleźć wapno oprócz mleka? Jak ktoś ma nietolerancję lub alergię na mleko krowie, gdzie jeszcze może szukać wapna?
4 Odpowiedzi
Wapno to raczej w markecie budowlanym. W pożywieniu jest Wapń. Znajdziemy go w jajkach, mleku, serach, twarogach oraz orzechach.
Wapń, nie wapno. Przede wszystkim wapń znajduje się w nabiale: jajach, jogurcie, kefirze, twarogu czy serach.
Większość przetworzonych produktów w sklepach jest pozbawiona wapnia bo jest pasteryzowana i prztwarzana w wysokiej temperaturze. Ale może coś tam się jeszcze zachowuje.
Ja też mam ten problem. Źle się czuje po mleku i nie mogę go spożywać, ale na szczęście jest trochę alternatyw. Nie nabiałowe źródła wapnia to: nasiona chia, migdały, suszone figi, tofu, fasola, pestki słonecznika, brokuły jarmuż, nasiona sezamu, bataty, pomarańcze. Dobrym pomysłem jest robienie mleka roślinnego z pestek słonecznika, sezamu z migdałów bo tego częściej używamy i wtedy naturalnie wpleciesz to w dietę jako mleko.