W jakich pokarmach jest potas? Gdzie znajdę potas?
W jakich owocach i warzywach lub innych daniach jest najwięcej potasu? Na pewno w pomidorach jest potas. A gdzie jeszcze? Jakie pokarmy spożywać, aby uzupełnić braki potasu w organizmie?
11 Odpowiedzi
Z tego co wiem to dużo potasu, poza pomidorami jest w suszonych morelach i figach. Jeśli chodzi o owoce to dodatkowo dobrym źródłem potasu są banany, awokado, kiwi i grejpfruty a jeśli chodzi o warzywa – seler i ziemniaki.
W jakim jedzeniu jest potas? Głównie w pomidorach, ale także banany mają dużo potasu, lekarze każą jeść banany jak jest niedobór potasu w organizmie. Avocado także ma potas, ale te owoce są droższe od bananów. Kiwi też ma, ale ja np. nie przepadam za kiwi bo prawie zawsze trafiam na kwaśne.
Morele i figi suszone mają sporo potasu. Grejpfrut też, ale jak np. mój wujek miał chore jelita, to lekarz kazał mu nie tykać grejpfrutów. Więc nie wiem jak to jest z tymi owocami.
Dobrym źródłem potasu, poza suplementami dostępnymi w aptekach, są pomidory, ziemniaki, seler, banany, kiwi, awokado oraz suszone figi i morele.
Moja babcia ma braki potasu i lekarz powiedział jej, aby jadła dużo bananów. Tak więc na pewno źródłem potasu są banany i na pewno jest go tam tyle, ile potrzeba. Ale trzeba różnicować dietę i jadać różne pokarmy, które mają potas.
Tak jak napisano wyżej, banany mają dużo potasu. Ja lubię jeść na śniadanie banana z jogurtem naturalnym. Albo gofry z bitą śmietaną i banan na to pokrojony.
Pomidory mają też dużo potasu, w tym sok pomidorowy. Można sobie tanio w sklepach kupić soki pomidorowe i soki wielowarzywne.
Seler czy kartofle też mają potas.
Jedzcie wszelkie warzywa i owoce, zarówno zielone, jaki czerwone. Warzywa strączkowe jak i inne warzywa. Nie żałujcie sobie od czasu do czasu też mięsa, ryby i jajek. Przy dobrej diecie nie będzie wam brakować potasu. A jak chorujecie, warto sobie wypić także nutridrink.
Potas też jest w brokułach, grochu, fasoli i w śliwkach też jest go sporo.
Potas jest minerałem, który znajduje się w wielu pokarmach. Niektóre pokarmy o wysokiej zawartości potasu to banany, ziemniaki, szpinak, pomidory i jogurt. Potas można również znaleźć w suplementach i w niektórych lekach.
Istnieje wiele produktów spożywczych, które mają potas w nich, w tym owoce, warzywa, mięso i produkty mleczne. Potas jest niezbędnym minerałem, który pomaga regulować ciśnienie krwi i tętno, i znajduje się w dużym stężeniu w komórkach i tkankach organizmu. Pokarmy, które są wysokie w potas obejmują banany, pomarańcze, ziemniaki, pomidory i szpinak, orzechy i niektóre ziarna.
Potas występuje w wielu pokarmach, w tym zbożach, owocach, warzywach, produktach mlecznych i niektórych rodzajach ryb. Najlepiej jest szukać w produktach, które mają wysoki poziom potasu, takich jak banany, jogurty, fasola, słodkie ziemniaki i szpinak.
Świeże owoce i warzywa są najbardziej wartościowe pod względem odżywczym, ale też suszone, mrożone i konserwowe są dobrym źródłem potasu. Na przykład mrożone świeże warzywa, suszone rodzynki, suszone morele i konserwowe fasolki szparagowe zawierają wysokie ilości potasu.
Inne produkty, takie jak kurczak, łosoś, morszczuk, mąka sojowa, nasiona słonecznika, orzechy i nasiona chia, również zawierają wysokie ilości potasu.
Potas jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym występującym w wielu pokarmach. Oto kilka przykładów żywności bogatych w potas:
1. Banany są znane z wysokiej zawartości potasu. Jedno średniej wielkości banana może dostarczyć około 400 mg potasu.
2. Awokado to owoc o wysokiej zawartości tłuszczów zdrowych dla organizmu i potasu. Jedno średniej wielkości awokado może zawierać około 975 mg potasu. Mój ojciec miał mieć robiony zabieg, ale ciągle miał za wysoki potas i się okazało, że je za dużo awokado i bananów 🙂
3. Pomarańcze są nie tylko bogate w witaminę C, ale również w potas. Jedna pomarańcza może dostarczyć około 237 mg potasu.
4. Marchew jest warzywem bogatym w błonnik i składniki odżywcze, w tym potas. Jedna średniej wielkości marchewka może zawierać około 195 mg potasu.
5. Szpinak to warzywo liściaste o wysokiej zawartości potasu. Jedna szklanka szpinaku gotowanego może dostarczyć około 839 mg potasu.
Inne źródła potasu to ziemniaki, bataty, suszone morele, melony, pomidory, brokuły i wiele innych. Warto zwrócić uwagę na różnorodność żywności w diecie, aby dostarczać organizmowi odpowiednią ilość potasu i innych składników odżywczych.