W jakiej pozycji przechowywać wino 🍷 Przechowywanie wina
W jakiej pozycji najlepiej jest przechowywać wino? Czy w stojącej, czy leżącej, czy półleżącej? A może nie ma to znaczenia? W jakiej pozycji przechowujecie wino?
I przy okazji w jakiej temperaturze przechowujecie? W pokojowej (teraz w upały)? Czy w lodówce? Czy może w piwnicy?
13 Odpowiedzi
To zależy, czy mówisz o przechowywaniu wina parę dni, czy np. miesiącami lub latami. Jak parę dni, to ja z reguły trzymam stojące wino pionowo normalnie w pokoju w szafce, a jak są upały, to w lodówce. Ale to parę dni, nie na stałe.
Pozycja raczej nie ma wpływu na przechowywanie wina. Ale raczej lepiej niech stoi, tak aby korek od wina nie był cały czas umoczony w winie.
Ważna jest temperatura przechowywania – Jak jest wyższa, wino się zepsuje. Więc w upały tylko lodówka lub piwnica. Smak i aromat wylatują z wina. Analogicznie się dzieje, gdy jest temperatura na minusie.
Na większości butelek znajdziecie informację, że dobra jest temperatura 10-14 stopni i to prawda.
Najlepiej trzymać wino w piwnicy, zaciemnionej, a jak nie macie, to kupić sobie chłodziarkę do wina.
Warto jeszcze dodać, że jak przechowujecie otwarte wino, to w lodówce i najlepiej mieć pompkę próżniową, zamiast zamykać korkiem. Pompka wypompuje powietrze i spowolni starzenie i psucie się wina.
Najlepiej się zaopatrzyć w zestaw do wina, jak często pijecie wino. Tutaj jest bardzo dobry zestaw, ja sam mam taki w domu i często korzystam:
Tylko 1% win na rynku można przechowywać latami, pozostałe wina trzeba spożyć w ciągu roku. W takiej sytuacji najbardziej istotne jest, aby wino miało odpowiednią temperaturę. Tak 12-18 stopni to jest chyba optymalnie na przechowywanie. Na butelce też warto sprawdzić.
Samo to, w jakiej pozycji przechowywać wino – no wiadomo, że nie będziesz go przechowywać do góry nogami. Najlepiej na stojąco, albo lekko nachylone. Na leżąco to byłoby niepraktyczne i w takiej pozycji nie przechowuje się wina.
Pół leżąco albo na stojąco. Nie pewno nie całkiem na leżąco i nie do góry nogami 🙂 Zobacz sobie zdjęcia winnic w internecie, wpisz sobie „wine storage” i pooglądaj zdjęcia, jak ludzie trzymają wina.
Ja jeszcze doradzę w kwestii przechowywania wina – maksymalna temperatura przechowywania wina to nie więcej jak 21 stopni (oczywiście Celsjusza). Jak przechowujecie w wyższej, to po prostu będzie się psuć.
Przy temp. 18 lub wyższej wino już praktycznie się gotuje i potem się do niczego nie nadaje – nie ma ani aromatu, ani smaku.
Tak samo jest przy minusowych temperaturach. Jak przechowujecie wino, to najlepiej w temperaturze od 10 do 14 stopni. Wino w takiej temperaturze dłużej ustoi i ma lepszy smak.
Jak kupujecie wino w sklepie, to bierzcie to, co stoi gdzieś głęboko w półce, a nie to, które jest wyeksponowane bardziej na światło.
Wino powinno być przechowywane w miejscu, gdzie jest cień, bez dostępu do światła. Światło powoduje szybsze starzenie się wina i też jego nagrzewanie.
Ktoś wyżej udostępnił dobry zestaw do wina. Jak już otworzycie wino, to najlepiej właśnie wyssać z niego powietrze, jak ma postać dzień czy dwa czy dłużej. I trzeba przestrzegać zasad opisanych powyżej, czyli odpowiednia temperatura i zaciemnione miejsce.
Wino można przechowywać w pozycji stojącej, w miejscu gdzie jest w miarę chłodno. Nie może być za ciepło. I gdzie nie ma bezpośrednich promieni słonecznych.
Jeżeli wino ma jakiś czas poleżeć to najlepiej niech będzie w pozycji poziomej. Chodzi o to, żeby korek cały czas był wilgotny. Jak korek wyschnie to może przedostać się powietrze do środka butelki. Poza tym powinno być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu.
Najlepszą pozycją do przechowywania wina jest jego bok w chłodnym, ciemnym miejscu. Dzięki temu wino ma kontakt z korkiem, co zapobiega jego wysychaniu i pozwala na prawidłowe starzenie się wina.
Jest kilka rzeczy, o których należy pamiętać podczas przechowywania wina: temperatura, wilgotność, światło i wibracje. Wino powinno być przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu o stałej temperaturze i umiarkowanej wilgotności. Wibracje mogą poruszyć wino i spowodować jego zepsucie, więc najlepiej unikać miejsc o dużej aktywności lub ruchu.
Wino powinno być przechowywane w poziomej pozycji. Ta metoda przechowywania pomaga utrzymać korek w ciągłym kontakcie z winem, co zapobiega jego wysychaniu. Wyschnięty korek może prowadzić do wycieku powietrza do butelki, co może negatywnie wpłynąć na jakość wina. Dodatkowo, przechowywanie wina w poziomej pozycji umożliwia osadzanie się naturalnych osadów na dnie butelki, co jest szczególnie dla niektórych win.