W jakiej temperaturze i ile czasu piec biszkopt?
Zamierzam po raz pierwszy w moim życiu upiec biszkopt. W jakiej temperaturze piec biszkopt? Czy ktoś z was piekł już biszkopt? W jakiej temperaturze i jakim trybie pieczenia? Góra dół?
4 Odpowiedzi
Piekłem biszkopt wczoraj. Lubie go, bo jest szybki i smaczny. Ja piekę Okło 30 minut w tempreaturze 180 stopni, granie góra dół.
W sumie biszkopt nie jest aż taki trudny w zrobieniu. Myślałam kiedyś, że trzeba więcej czasu i zaangażowania żeby sie udał, ale okazuje się, że nie.
Tradycyjny biszkopt wystarczy piec jakieś 20-30 minut w 180 stopniach. Chyba, że robi się jakiś wyższy etc. Biszkopt jednak warto sprawdzić patyczkiem – piecze się go aż nie będzie suchy po wetknięciu 😉
Biszkopt to podstawa jeśli chodzi o pieczenie i dobrze jest pamiętać o kilka zasadach, żeby wszystko poszło dobrze. Musisz pamiętać, że biszkopt rośnie dzięki prawidłowemu ubiciu białek, to bardzo ważna czynność. Mąkę koniecznie przesiewamy bo to zapobiegnie robieniu się grudek w cieście i dzięki temu ułatwi wymieszanie i napowietrzy ciasto. Masę jajeczną należy bardzo delikatnie wymieszać z mąką żeby nie zaburzyć struktury białek. Termo obieg 160-170 stopni, góra dół 180, piec do suchego patyczka ok 30-40 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika upuścić blachę z ciastem z wysokości ok 30 centymetrów na podłogę, wystudzić.