W jakiej temperaturze piec pizzę? ?
Chcemy zrobić własnej roboty pizzę, mamy przepis. Ale zastanawiamy się, w jakiej temperaturze piec pizzę, bo nie jest podane? Czy piec w 180 stopni? Czy 220 stopni? A w pizzerii jak pieką pizzę to jaka tam jest temperatura?
10 Odpowiedzi
Ja słyszałem, że pizzę pieką w pizzeriach w temperaturze 400-500 stopni. Ale nie wiem, ile w tym prawdy. Moim zdaniem taka pizza w moment zmieniłaby się w pył. W takiej temperaturze czyści się piekarniki.
Chyba Cię człowieku głowa boli, co najwyżej w pizzerii na Marsie.
Pizzę powinno się piec w temperaturze około 220 stopni. Ewentualnie 240. Na pewno nie mniej, bo może wam nie wyjść. Jak ja ostatnio robiłem pizzę własnej roboty w domu, to piekliśmy w temperaturze 220 stopni i super nam wyszła.
400-500 stopni? Chyba kogoś głowa boli. W tej temperaturze czyści się piec – brud jest przerabiany na popiół.
Pizzę można piec w temperaturze 200 stopni, jak używacie termoobiegu w piekarniku. Jak bez, to 220 stopni. Ale z reguły w przepisie, na podstawie którego robicie pizzę, jest napisane, w jakiej temperaturze piec. Jak nie, to znajdźcie inny, w sieci są tysiące przepisów na pizzę i w większości jest napisane, w jakiej temperaturze piec pizzę.
Pizza najlepiej wychodzi, jak pieczesz ją w temperaturze 200 stopni przy włączonym termoobiegu lub 220 stopni przy wyłączonym. Tak to działa dobrze w moim piekarniku. Wtedy pizza wychodzi idealna. Ale to może zależeć od przepisu na pizzę, ja robię taką z szynką i pieczarkami, czasami dorzucę innych warzyw. Raz też zamiast szynki użyłem piersi z kurczaka.
Jak robisz sobie w domu pizzerię, piecz ją w temperaturze 210 stopni. Dla mnie to jest optymalna temperatura do pieczenia pizzy i zawsze dobrze wychodzi.
Oczywiście jak lubisz sobie robić pizzę w domu, koniecznie wyposaż się w kamień do pizzy. Tutaj masz bardzo dobry kamień, pizza na nim super wychodzi i jest za dobrą cenę:
Przypuszczam, że jak będziesz piec pizzę w temperaturze 200 stopni, czy 220, też dobrze wyjdzie. Ja piekę 210 ale to na pewno też zależy od piekarnika i przepisu na pizzę.
To zależy też od grubości ciasta. Jak zrobicie grube ciasto to lepiej ustawić trochę niższą temperaturę na przykład 200 albo 220 stopni. Jak jest bardzo cienkie ciasto to ewentualnie 230 stopni.
Również uważam, że najlepsza temperatura będzie około 210 stopni. Przynajmniej ja tak robię i zawsze wychodzi mi pyszna pizza. Podstawa to pilnowanie pizzy podczas przygotowywania je. Doglądanie co jakiś czas.
Idealna temperatura do pieczenia pizzy wynosi od 200 do 250 stopni Celsjusza. Wszystkie domowe piekarniki sięgają do 250 stopni.
Pizzę należy piec w temperaturze od 200 do 250 stopni Celsjusza. W zależności od rodzaju pizzy, którą robisz, możesz chcieć piec ją bliżej dolnej granicy tego zakresu, aby uzyskać cieńszą skórkę, lub bliżej górnej granicy, aby uzyskać grubszą skórkę.
W pizzeriach przeważnie piecze się w temperaturze 250 stopni Celsjusza.
Mój piekarnik ma funkcję czyszczenia i wtedy nagrzewa się do temperatury 500 stopni. Wątpię, aby w takiej temperaturze piekło się pizzę, obróciłaby się w pył.