W jakiej wodzie gotować ziemniaki? Jak gotować ziemniaki?
W jakiej wodzie gotować ziemniaki? Jak gotować ziemniaki? Czy woda powinna cały czas gotować się / bulgotać, czy może powinna być trochę poniżej wrzenia?
Czy ziemniaki wrzucić do zimnej wody, czy do gorącej?
4 Odpowiedzi
Ziemniaki najlepiej wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Wody ma być tyle, żeby przykryła ziemniaki. Najpierw doprowadzić do ponownego wrzenia, a później zmniejszyć na średnią moc, aby ziemniaki się delikatnie gotowały. I tak gotować do miękkości.
Można też gotować ziemniaki w ten sposób, że wrzucasz je do zimnej wody, ale wtedy tracą trochę więcej witamin i właściwości. Ziemniaki powinny być wrzucane do osolonej wody.
Trzeba co jakiś czas sprawdzać miękkość. W zależności od wielkości ziemniaków i tego, czy są pokrojone czy nie, mogą się gotować 20 minut, a mogę się gotować 40 minut. U mnie tak średnio 25-30 minut gotują się.
Ja wrzucam ziemniaki do zimnej wody potem stawiam na gaz i solę. Na początku ustawiam dość mocny gaz, kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszam ogień, ale tak, żeby woda nadal bulgotała. Czasem przykrywam, czasem nie.
Teoretycznie woda, do której wrzucasz ziemniaki powinna być wrząca ale każdy kogo znam, wrzuca je do zimnej wody 🙂
Ja zawsze ziemniaki wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Czekam, aż woda z ziemniakami ponownie się zagotuje, zmniejszam moc i gotuję do miękkości.