Wilgotne ciasto marchewkowe – przepisy
Czy ktoś z was potrafi zrobić smaczne, wilgotne ciasto marchewkowe? Jeśli tak, możecie podzielić się swoim przepisem?
2 Odpowiedzi
Ja mam fajny przepis na ciasto bananowo marchewkowe:)
Składniki suche:
1,5 kubka mąki
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
Składniki mokre:
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka albo soku pomarańczowego
1 jajko
2 banany
Składniki mokre mieszasz z mokrymi, suche z suchymi. Do takiej masy dodajesz startą na drobnych oczkach marchewkę z jabłkiem, do tego szczypta cynamonu. Do foremki na ok 40 minut w 180 stopniach 🙂
Smacznego :0
Jasne, mam sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe – wychodzi zawsze wilgotne i puszyste!
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru (lub 3/4 szklanki)
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2,5 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach)
- opcjonalnie: garść orzechów włoskich, rodzynki
Przygotowanie: Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej, wymieszaj. Wsyp mąkę, proszek, cynamon i sól – delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj startą marchewkę (i orzechy jeśli dajesz). Przelej do formy, piecz około 50-60 min w 180°C.
Sekrety:
- Startej marchewki nie odciskaj z soku – to ona daje wilgotność!
- Nie mieszaj ciasta za długo po dodaniu mąki
- Ja robię jeszcze frosting z serka mascarpone + cukier puder – opcjonalnie, ale mega pasuje
Ciasto jest wilgotne nawet następnego dnia. Polecam!