Właściwości i wartości odżywcze melona – jakie witaminy ma melon i dlaczego warto jeść
Ostatnio kupiłem melon, bardzo smaczny. Dlaczego warto jeść melon? Jakie ma właściwości odżywcze i witaminy?
7 Odpowiedzi
Zdecydowanie warto jeść melony, nie tylko dla samego smaku, ale też ze względu na wartości odżywcze w nim zawarte. Melony posiadają dużo witaminy A, kwasu askorbinowego, wapnia oraz magnezu. Dodatkowo nie mają cholesterolu a ich wartość energetyczna, czyli kalorie jest niewielka.
Melony jak już wyżej zostało to powiedziane, są bogate w wit. A, B, C. Ma też wapń i magnez. Niestety są również bogate w lektyny, które są szkodliwe dla ludzi.
Teraz są takie przepyszne melony! Potrafię je jeść nawet zamiast obiadu czy kolacji. Aż czuje się witamminki i minerały. 🙂
Mnie melon kojarzy się z moim nowym telewizorem, gdyż akurat jak kupiłam to pierwsze co oglądałam, to jakiś dokument, w którym pokazywali melony 🙂
Ogólnie takie owoce jak melon warto jeść latem, w sezonie. Jak każdy owoc, ma dość sporo witamin i na pewno lepiej sobie zjeść melona lub kawałek melona, niż batona czy cukierki.
Mnóstwo witamin pozytywnych właściwości jak większość owoców. Starajcie się wieźć jak najszerszą gamę owoców, nie skupiać się tylko na jednym czy dwóch rodzajach.
Melon to bardzo zdrowy owoc. Wpływa pozytywnie na stan naszego wzroki, skóry, paznokci oraz włosów. Obniża ciśnienie krwi i dzięki niemu jesteśmy mniej narażeni na choroby układu krążenia.
Jeśli chcesz schudnąć i pozbyć się cellulitu to jedz częściej melona.