Z czego jest zrobiona kaszanka?
Z czego jest zrobiona kaszanka? Jak powstaje kaszanka? Czy kaszanka zawiera mięso? Jak produkuje się kaszankę?
1 Odpowiedź
Kaszanka to tradycyjny, polski wyrób. W skład którego wchodzi kasza jęczmienna lub gryczana, krew wieprzowa, podroby to między innymi wątróbka, ozory, płuca, skóra. I dodatkowo specjalny zestaw przypraw czyli pieprz, ziele angielskie i majeranek. Smaku dodaje też cebula.
Skład takiej kaszanki może się różnić i wszystko zależy od regionu gdzie była wykonana. Często spotykana jest kaszanka bez wątróbki.
Jeśli chodzi o proces tworzenia to na początku gotujemy kaszę i podroby. Następnie są one mieszane z krwią, która też została poddana obróbce. Dalej dodawane są przyprawy i cebula. Cały wymieszany farsz umieszczamy w naturalnym flaku i poddajemy kolejny raz obróbce termicznej tym razem już w całości. Takie wyroby są już gotowe do spożycia.