Z czego jest zrobiona kawa rozpuszczalna?
Z czego jest zrobiona kawa rozpuszczalna? Czy kawa rozpuszczalna to sama chemia? Co jest w kawie rozpuszczalnej? Jaki ma skład? Ile tam jest realnej kawy, a ile dodatków?
Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
1 Odpowiedź
Kawa rozpuszczalna produkowana jest z ziaren kawy, które są wypalane, a następnie drobno mielone. W kolejnym kroku kawę zaparza się w niewielkiej ilości wody, w temperaturze 60-180°C, w kilku etapach i z użyciem wysokiego ciśnienia. To pozwala na uzyskanie mocnego ekstraktu i wydobycie wartościowych składników z mielonej kawy. Ekstrakt zagęszcza się i klaruje. Kolejny etap to suszenie. Może ono się odbyć z wykorzystaniem wysokiej temperatury lub poprzez liofilizację, tzw. suszenie zamrażalnicze. Otrzymane bryłki kawy rozbija się na mniejsze kryształki. Proces produkcji kawy rozpuszczalnej nie obejmuje dodawania do niej żadnych substancji pomocniczych. To zaparzony i wysuszony ekstrakt kawy.
Często kawa rozpuszczalna mylona jest z napojem kawowym czyli popularne 3 w 1. To już rzeczywiście ma mało wspólnego z kawą. Jedyny minus kawy rozpuszczalnej to jakość ziarna, która idzie na taki proces. Najczęściej to ziarna słabej jakości, które mają małe szanse na sprzedanie się w formie kawy ziarnistej. Często wpadają tam także jakieś śmieci i łupiny, które znalazły się tam podczas zbierania kawy.
Według polskiego prawa dotyczącego etykietowania produktów, jeśli produkt nazywa się „kawa rozpuszczalna”, musi być czystą kawą.