Z czego jest zrobiona mąka orkiszowa? Czym się różni od pszennej?
Z czego jest zrobiona mąka orkiszowa? Czym się różni od pszennej? Z czego produkuje się mąkę orkiszową?
1 Odpowiedź
Orkisz to jedna z odmian pszenicy. Orkisz został wyparty przez obecną pszenicę z powodu kosztów uprawy i większych wymagań glebowych. Ale obecnie chętnie wracamy do tej formy ziarna. Niestety cena mąki orkiszowej jest dużo wyższa od zwykłej pszennej.
Badania potwierdzają, że mąka orkiszowa ma wyższą wartość odżywczą od zwykłej mąki pszennej. Białko ziarna orkiszu cechuje się wyższą strawnością i lepszym składem aminokwasowym. Dodatkowo orkisz dostarcza większej ilości witamin z grupy B i rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych, takich jak: żelazo, cynk, miedź, magnez, potas i selen.
Warto wpleść ją do swojej diety chociaż raz na jakiś czas.