Z czego jest zrobiona mortadela?
Z czego jest zrobiona mortadela? Jak powstaje mortadela (martadela)? Jaki ma skład? Co zawiera mortadela? Jak robi się mortadelę? Z jakiego mięsa jest mortadela?
5 Odpowiedzi
To jest mięso wołowe lub wieprzowe i do tego dodaje się tłuszcz.
Mortadela to rodzaj włoskiej kiełbasy, która jest wytwarzana z mielonego mięsa wieprzowego. Wieprzowina jest zazwyczaj mieszana z przyprawami, takimi jak czarny pieprz, a następnie formowana w bochenek. Mortadela jest następnie wędzona i gotowana do momentu całkowitego ugotowania.
Tradycyjna mortadela jest robiona z mięsa wieprzowego, ale zdarza się że robi się ją też wołowego. Jest mielona bardziej, niż za pomocą zwykłej rozdrabniarki, stąd konsystencja.
Najlepiej zobaczyć skład. Skład mortadeli u jednego z producentów:
mięso wieprzowe (59%), woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia modyfikowana, sól, białko sojowe, białko wieprzowe, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, przeciwutleniacz (izoaskorbinian sodu), wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy), cukier, białko kukurydziane, syrop glukozowy, regulatory kwasowości (cytryniany sodu, octany sodu, kwas mlekowy, kwas winowy), emulgatory (trifosforany, difosforany, polifosforany, fosforany sodu, E471, E472c), barwnik (E120), substancja konserwująca (azotyn sodu).
Mortadela (często mówią martadela haha) to włoska wędlina głównie z wieprzowiny. Mięso mieli się na gładką masę, dodaje tłuszcz, przyprawy (pieprz, gałka muszkatołowa), czasem pistacje albo oliwki. Potem pakuje w jelito i gotuje/wędrzy.
W Polsce niestety często robią z mięsa mechanicznie odkostnionego, skóry, soi i różnych wypełniaczy. Tańsze mortadele to koktajl z resztek 😀 Jak kupujesz drogą włoską to jakość lepsza.
Składem musisz sprawdzić na etykiecie – procent mięsa, dodatki. Im droższa tym lepszy skład zazwyczaj.
Smakuje ale nie jedz za często!