Z czego jest zrobiona tapioka? Jakie ma właściwości?
Z czego jest zrobiona tapioka? Jak robi się tapiokę? Jakie właściwości ma tapioka? Czy jest zdrowa?
1 Odpowiedź
Tapiokę wytwarza się z manioku, czyli pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej rośliny z rodziny wilczomleczowatych. Tapioka produkowana jest poprzez mielenie bulw wspomnianej rośliny; w ten sposób powstaje mąka lub kuleczki przypominające wyglądem kaszę.
Myślę, że tapiokę można uznać za zdrową, biorąc pod uwagę jej właściwości. Znajdują się w niej:
- witamina B1 (tiamina),
- witamina B (ryboflawina),
- witamina B6,
- witamina C,
- witamina PP,
- cynk,
- fosfor,
- magnez,
- potas,
- wapń,
- żelazo.
Co więcej, tapioka jest hipoalergiczna, lekkostrawna, bezglutenowa, a ugotowana – również niskokaloryczna.
Tapiokę poleca się osobom z cukrzycą typu 2 oraz problemami trawiennymi i schorzeniami układu trawiennego.