Z czego robi się parówki? Jak robi się parówki?
Z czego robi się parówki? Jak wygląda proces produkcji parówek? Czego używa się do produkcji parówek? Jakie mięso? Które części kurczaka są używane do parówek z kurczaka? A z czego robione są Berlinki?
3 Odpowiedzi
W składzie parówek możemy znaleźć:
- mięso chude np. z piersi kurczaka, szynki wieprzowej,
- mięso tłuste np. z golonki wieprzowej, pręgi wołowej,
- mięso oddzielone mechanicznie inaczej MOM,
- skórki wieprzowe i drobiowe,
- substancje wypełniające czyli błonnik bambusowy, białka roślinne, kasza manna, skrobia, groch,
- woda,
- fosforany wiążące wodę w produkcie,
- substancje emulgujące,
- konserwanty czyli azotany,
- regulatory kwasowości
- przeciwutleniacze,
- przyprawy,
- sól,
- glukoza,
- glutaminian sodu lub ekstrakt drożdżowy.
Jakość parówek można ocenić na podstawie etykiety. Im większa zawartość procentowa mięsa, tym lepiej. Najlepiej też wybierać produkty, które w składzie mają jak najmniej polepszaczy smaku i substancji chemicznych. W sklepach dostępne są produkty, które zamiast chemii zawierają ekstrakty z warzyw, na przykład sok z buraka naciowego w proszku, ekstrakt z kolendry. To bardziej wartościowa i zdecydowanie smaczniejsza alternatywa. Nie wszyscy producenci stosują się do przepisów o znakowaniu, dlatego lepiej wybierać parówki, na których etykiecie znajdują się wyczerpujące i szczegółowe informacje.
Co do samego procesu to mięso wstępnie rozdrabnia się w ogromnej maszynce do mięsa, a następnie ponownie rozdrabnia w maszynie służącej do rozdrabniania i emulgowania mięsa z tłuszczem i dodatkami smakowymi. Do farszu dodaje się wszystkie składniki parówki i dalej emulguje aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowym farszem napełnia się osłonki i osadza, po czym poddaje się parówki obróbce termicznej. Gotowe parówki umieszcza się w opakowaniach i wysyła do sklepów.
Co do Berlinek to nie mam dobrych informacji. Warto zerknąć na skład. Niestety zawierają dużo wypełniaczy i polepszaczy smaku. Jest dużo lepszych firm na rynku.
To jest bardzo mocno zmielone mięso. Różnego rodzaju – różne części wieprzowiny, kurczaka, indyka. Najgorsze jest mięso oddzielone mechanicznie. Jeśli takie jest w składzie, to parówki będą tanie, ale mniej odżywcze.
Parówki są przygotowywane z różnych rodzajów mięsa, w tym z wołowiny, wieprzowiny, kurczaka i jagnięciny. Mięso jest mielone, a następnie mieszane z przyprawami, ziołami i innymi składnikami.
Mieszanka ta jest następnie umieszczana w osłonce, która może być wykonana z jelita naturalnego lub materiałów sztucznych. Parówki są jest następnie gotowane, zazwyczaj poprzez wędzenie, grillowanie lub pieczenie.