Z czego robi się whisky?
Z czego robi się whisky? Jaka jest różnica między whisky a wódką? Czy bimber i whisky to to samo? Jak powstaje whisky? Jak wygląda proces produkcji whisky?
2 Odpowiedzi
Whisky może zostać wyprodukowane z ziaren jęczmienia, kukurydzy, żyta, pszenicy oraz ryżu. W Szkocji i Irlandii najpopularniejszy jest jęczmień, z kolei w Stanach Zjednoczonych używane są mieszanki kukurydzy, żyta i innych zbóż.
Whisky różni się od wódki nie tylko walorami fizyczno-chemicznymi takimi jak smak, aromat i kolor, ale też okolicznościami spożywania, ponieważ wódkę uważa się raczej za „codzienny” trunek, natomiast whisky ma opinię bardziej luksusowego alkoholu.
Trunek ten może zawierać niektóre z zanieczyszczeń bimbru, które mają za zadanie poprawienie smaku.
Proces produkcji whisky nie jest skomplikowany. Wygląda on następująco:
- Wydestylowany spirytus (mający zazwyczaj ok. 70%) trafia do zbiornika spirytusu.
- Spirytus zostaje rozcieńczony wodą demineralizowaną tak, aby zawierał 63,5% alkoholu.
- Rozcieńczony spirytus zostaje przelany do dębowych beczek. [Jakość i wykonanie beczek również są ważne.]
Whiskey to napój alkoholowy produkowany ze sfermentowanego zacieru zbożowego. Ziarna używane do produkcji whiskey to jęczmień, żyto, pszenica i kukurydza. Whiskey jest zazwyczaj starzona w drewnianych beczkach przez wiele lat, co przyczynia się do jej wyraźnego smaku.