Z czego zrobiony jest hummus? Jak zrobić hummus?
Z czego zrobiony jest hummus? Jak zrobić hummus? Jak zrobić hummus paprykowy? Jaki jest skład humusu? Jakie hummus ma właściwości?
3 Odpowiedzi
Hummus to bardzo pożywna i pyszna pasta zrobiona z ciecierzycy i tahini sezamowego. Dodaje się też do tego oilwy i można trochę czosnku według uznania no i przyprawy. Humus paprykowy można zrobić albo dodając papryki suszonej albo swieżej. Tylko trzeba mieć dobry blender, żeby wszystko dobrze zmielił.
Hummus robimy z ciecierzycy z dodatkiem tahiny czyli pasty z sezamu, czosnku, soku z cytryny i przyprawy. Zazwyczaj jest to sól i pieprz. Jeśli hummus ma być o jakimś smaku to dodajemy daną przyprawę lub warzywo, jeśli paprykowy to dosypujemy papryki. Podajemy go z warzywami, polewamy go oliwą, można posypać pietruszką. Może być też jakieś pieczywo do tego.
Głównym składnikiem hummusu jest ciecierzyca, która zawiera sporo żelaza i witaminę C, która pomaga przyswoić żelazo. Przekąska ta jest bogata w białko i węglowodany złożone więc będzie na dłużej dawać sytość.
Hummus to pasta z ciecierzycy, tradycyjnie zmiksowanej z tahini (pasta sezamowa), oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i solą. Można go doprawiać różnie, np. papryką, pieprzem, kuminem.
Hummus paprykowy: do podstawowego hummusu dodaj pieczoną lub słodką paprykę i zmiksuj na gładko. Można też dodać trochę wędzonej papryki dla aromatu.
Właściwości: bogaty w białko roślinne, błonnik, zdrowe tłuszcze i witaminy z grupy B. Wspomaga trawienie, daje energię i jest lekkostrawny.
Chcesz, żebym podała szybki przepis krok po kroku na hummus paprykowy?