Z czego zrobiony jest rum?
Z czego zrobiony jest rum? Czy rum jest mocny? Jak smakuje rum? Ktoś z was pił kiedyś rum? Jak zrobić rum?
4 Odpowiedzi
Rum jest napojem alkoholowym, który jest wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej. Może być także przygotowany z jego koncentratu albo melasy. Zawartość alkoholu jest wysoka – 37,5% do nawet 81%. Piłam rum i jest do wypicia. Osobiście wolę rum od whisky. Jak zrobić rum? Nie mam pojęcia. Jak mam ochotę to wolę kupić, niż samemu robić 😉
Z czego robi się rum? Rum to destylowany napój alkoholowy wytwarzany z produktów ubocznych trzciny cukrowej, takich jak melasa, lub bezpośrednio z soku z trzciny cukrowej, w procesie fermentacji i destylacji. Destylat, klarowny płyn, jest zwykle starzony w dębowych beczkach.
Większość rumu produkuje się z melasy, która jest produktem ubocznym przy produkcji cukru. Aby uzyskać melasę, trzcina cukrowa jest najpierw miażdżona w celu wydobycia soku. Sok ten jest następnie gotowany w celu usunięcia wody i wytworzenia gęstego syropu zwanego syropem trzcinowym. Syrop ten jest następnie ponownie gotowany, aby uzyskać melasę. Aby zrobić rum, melasa jest fermentowana, a następnie destylowana.
Na poniższym filmie pokazano, jak robi się rum: