Z jakiego mięsa zrobić kotlety mielone?
Z jakiego mięsa zrobić kotlety mielone? Jakie mięso sprawi, że kotlety mielone będą smaczne i soczyste? Czy najlepsze jest mięso wieprzowe, czy wołowe? A jak wieprzowe, to z szynki, czy z łopatki? A może mięso z indyka?
2 Odpowiedzi
Najlepsze kotlety mielone są z łopatki albo szynki wieprzowej. Można również zmieszać trochę łopatki, trochę szynki oraz trochę boczku.
Są również tacy, którzy lubią wymieszać mięso wieprzowe i wołowe.
Ja robię kotlety z mixu wieprzowo-wołowego w proporcji 2:1 lub 3:1 (więcej wieprzowego). Wieprzowe daje soczystość, a wołowe smak i sprawia, że kotlety lepiej się trzymają.
Z wieprzowiny najlepsza jest łopatka – ma odpowiedni stosunek chudego mięsa do tłuszczu, kotlety wychodzą soczyste. Szynka jest za chuda, kotlety łatwo wysychają i są mniej smaczne.
Jak robię tylko z wieprzowiny, to biorę łopatkę i proszę rzeźnika, żeby zmielił dwa razy – wtedy masa jest gładka i kotlety ładnie się lepisz.
Indyk to opcja dietetyczna, ale trzeba dodać więcej namoczonej bułki, jajko i ewentualnie łyżeczkę oleju do masy, bo samo mięso jest bardzo chude i kotlety mogą wyjść suche i twarde.
Moja sprawdzona formuła:
- 700g łopatki wieprzowej + 300g wołowiny mielonej
- 1 bułka namoczona w mleku (dobrze wyciśnięta)
- 1 cebula drobno starta
- 1-2 jajka
- sól, pieprz, czosnek
I jeszcze jedna rada – nie ubijaj masy za długo, bo kotlety będą twarde. Wymieszać i formować 🙂