Z jakiej części wołowiny zrobić zrazy?
Z której części wołowiny robi się zrazy? Z jakiej części wołowiny robicie zrazy wołowe? Po raz pierwszy będziemy próbować robić zrazy i nie wiemy, jak się za to zabrać.
5 Odpowiedzi
Zrazy najlepiej zrobić z rostbefu, polędwicy, udźca lub rumsztyku. Dobrze jest wybrać jak najlepszej jakości mięso i delikatnie je rozbijać.
Moim zdaniem, jako kucharz polecam przyrządzać zrazy z polędwicy oraz udźca. Mięso jest wtedy rozpływające się w ustach i kruche. Najlepiej podawać je z kluskami śląskimi i surówką z białej kapusty.
Z kopytkami też takie coś będzie bardzo dobrze smakować. Ja ostatnio jadłem z polędwicy. Kosztowało sporo, ale naprawdę było warte swojej ceny. Kucharz znał się na robocie.
Z rumsztyku też są dobre jak się odpowiednio to zrobi. Nie jest może aż tak łatwo, ale spróbujecie raz czy dwa i potem już nabierzecie wprawę.
Zrazy najlepsze wychodzą, kiedy do nich użyje się udziec wołowy. Oczywiście podczas ich ubijania dobrze jest użyć folę spożywczą i przez nią ubijać.