Z której części drzewa cynamonowego po ususzeniu robi się cynamon?
Mam pytanie dotyczące popularnej przyprawy, którą chyba zna każdy – cynamon. Z której części drzewa cynamonowego po ususzeniu robi się cynamon? Ta przyprawa – cynamon – to dokładnie która część drzewa cynamonowego? Uwielbiam ryż z cynamonem tak przy okazji 🙂
6 Odpowiedzi
Cynamon pozyskuje się z kory drzewa cynamonowego.
Do ryżu z cynamonem polecam dodać owoce, będzie jeszcze smaczniejszy 🙂
![](https://secure.gravatar.com/avatar/1d900a798560114992dfcc412d051d4d?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F1d900a798560114992dfcc412d051d4d.jpg&r=g)
Dokładnie, to kora tego drzewa. Niedawno w Palmiarni w Poznaniu widziałam drzewo cynamonowe i wiele innych roślin i drzew, z których powstają przyprawy. Świetne miejsce. Polecam.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/f5888d0bb58d611107e11f7cbc41c97a?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Ff5888d0bb58d611107e11f7cbc41c97a.jpg&r=g)
Ciekawe pytanie i ciekawa odpowiedź. Cynamon jest z kory. Co jest dość nietypowe, prawda? Zazwyczaj są to korzenie albo owoce.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/f71924e84caae58443187fb52d13a2b3?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Ff71924e84caae58443187fb52d13a2b3.jpg&r=g)
Ostatnio robiłam lody własnej roboty i dałam trochę cynamonu, bardzo smacznie wyszło.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/33319/1662286126-bpthumb.jpg)
Część drzewa cynamonowego, która jest używana do produkcji cynamonu po wysuszeniu, to kora. Kora jest zdejmowana z drzewa, a wewnętrzna kora jest tym, co jest używane do produkcji cynamonu.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/ae13578efa8330e07cc40ae08d44fce2?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fae13578efa8330e07cc40ae08d44fce2.jpg&r=g)
Kora drzewa cynamonowego po wysuszeniu jest wykorzystywana do produkcji cynamonu. Kora jest zrywana z drzewa w paski, a następnie pozostawiana do wyschnięcia na słońcu lub w dehydratorze. Po wysuszeniu kora jest mielona na proszek, który może być używany jako przyprawa.