Z której części drzewa cynamonowego po ususzeniu robi się cynamon?
Mam pytanie dotyczące popularnej przyprawy, którą chyba zna każdy – cynamon. Z której części drzewa cynamonowego po ususzeniu robi się cynamon? Ta przyprawa – cynamon – to dokładnie która część drzewa cynamonowego? Uwielbiam ryż z cynamonem tak przy okazji 🙂
6 Odpowiedzi
Cynamon pozyskuje się z kory drzewa cynamonowego.
Do ryżu z cynamonem polecam dodać owoce, będzie jeszcze smaczniejszy 🙂
Dokładnie, to kora tego drzewa. Niedawno w Palmiarni w Poznaniu widziałam drzewo cynamonowe i wiele innych roślin i drzew, z których powstają przyprawy. Świetne miejsce. Polecam.
Ciekawe pytanie i ciekawa odpowiedź. Cynamon jest z kory. Co jest dość nietypowe, prawda? Zazwyczaj są to korzenie albo owoce.
Ostatnio robiłam lody własnej roboty i dałam trochę cynamonu, bardzo smacznie wyszło.
Część drzewa cynamonowego, która jest używana do produkcji cynamonu po wysuszeniu, to kora. Kora jest zdejmowana z drzewa, a wewnętrzna kora jest tym, co jest używane do produkcji cynamonu.
Kora drzewa cynamonowego po wysuszeniu jest wykorzystywana do produkcji cynamonu. Kora jest zrywana z drzewa w paski, a następnie pozostawiana do wyschnięcia na słońcu lub w dehydratorze. Po wysuszeniu kora jest mielona na proszek, który może być używany jako przyprawa.