Zwykła kuchnia elektryczna czy kuchnia indukcyjna?
Która z takich kuchni pobiera mniej energii? Którą bardziej opłaca się kupić?
7 Odpowiedzi
Kuchnia elektryczna mniej kosztuje i są tańsze garnki itd, ale kuchnia indukcyjna zużywa znacznie mniej prądu i jest znacznie szybsza.
Zdecydowanie kuchnia indukcyjna wygrywa w porównaniu z kuchnią elektryczną. Kuchnia elektryczna to po prostu starsza technologia, a kuchnia indukcyjna to nowsza technologia.
Niedawno miałam ten sam dylemat. Trochę poczytałam i wyszło, że kuchnia indukcyjna pobiera znacznie mniej prądu. Co prawda jest droższa i trzeba kupić specjalne garnki i patelnie do tego typu kuchni, ale w dłuższym okresie czasu kuchnia indukcyjna bardziej się opłaca od kuchni elektrycznej. W końcu to zakup na lata.
Zdecydowanie indukcyjna. Nie dość, że pobiera mniej prądu to tak naprawdę nie musisz od razu wymieniać wszystkich garnków na te do kuchenki indukcyjnej. Istnieją takie podkładki pod garnki, które sprawiają, że nawet zwykły garnek będzie podgrzewał się na kuchence indukcyjnej.
Nie ma żadnego logicznego argumentu za tym, żeby kupić kuchnię elektryczną, zamiast indukcyjnej. Taniej nie jest, ponieważ o ile sama kuchnia będzie trochę tańsza, o tyle potem zużyjesz znacznie więcej prądu i w ostatecznym rozrachunku przepłacisz.
Ja miałam przez kilka lat kuchnię indukcyjną i teraz chcę kupić jakąś lepszą, ponieważ jak kupowałam kilka lat temu, był mniejszy wybór, drogo i mniej funkcji niż te obecne.
Najmniej się opłaca mieć właśnie zwykłą kuchnię elektryczną. Jest to najdroższe rozwiązanie i najmniej efektywne. Troszkę lepsze już są kuchnie gazowe – na pewno jest o wiele taniej. Najlepszym zaś rozwiązaniem są kuchnie indukcyjne. Zarówno pod względem kosztów, wydajności, jak i bezpieczeństwa.
Nie ma co się zastanawiać. Odpowiedź jest tylko jedna – kuchnia indukcyjna. Może będzie droższa, ale za to mniej pobiera prądu i jest to nowsza technologia od kuchni elektrycznej.