Jak wykorzystać warzywa z rosołu?
Jak wykorzystać warzywa z rosołu? Co można zrobić z warzywami z rosołu, jeśli nie zostaną zjedzone razem z rosołem? Znacie jakieś przepisy kulinarne lub pomysły?
5 Odpowiedzi
Ja mielę albo drobno kroję warzywa razem z mięsem. Z takich pozostałości z rosołu robię najczęściej farsz do krokietów. 🙂
Z samych warzyw można też zrobić sałatkę „kaczy żer”. 🙂
Ja to często robię sałatkę jarzynową. Bo z rosołu masz prawie wszystkie składniki. Kroje te warzywa w kostkę, do tego groszek z puszki, jabłko, ogórki kiszone i cebulka. W bogatszej wersji może być jajko na twardo. Do tego wszystkiego troszkę majonezu, sól i pieprz.
Drugim sposobem na wykorzystanie warzyw jest zrobienie pasztetu. Może być mięsny lub nie.
Nie żebym była bardzo twórcza, ale seler, marchewki i pietruszkę po prostu kroję i sobie podsmażam, jako taki dodatek. Po prostu to potem zjadam.
Takie warzywa są dobre do sałatki jarzynowej. Czasami, gdy zostają warzywa, to po prostu tak je u nas w domu wykorzystujemy.
Można sobie ugotować ryżu i wymieszać z tymi warzywami, do tego jajeczko sadzone. Bardzo smaczne.