Czy lokal gastronomiczny musi mieć toaletę?
Czy lokalu gastronomicznym musi mieć toaleta dla klientów? Kiedy musi być toaleta dla klientów?
3 Odpowiedzi
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/85271/1689058734-bpthumb.jpg)
Budki z kebabami nie mają, ale nie wiem czy je się zalicza do lokali gastronomicznych.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/9e8c72621b1ce9618448fc8a68756cf9?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F9e8c72621b1ce9618448fc8a68756cf9.jpg&r=g)
Tak, zgodnie z polskim prawem, lokal gastronomiczny musi posiadać toaletę dla klientów. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, określa, że w budynkach użyteczności publicznej, takich jak restauracje, bary czy kawiarnie, muszą być zapewnione odpowiednie warunki sanitarne, w tym dostęp do toalet.
Szczegóły mogą się różnić w zależności od wielkości i typu lokalu, dlatego zawsze warto skonsultować się z ekspertem ds. przepisów budowlanych.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/cffe819d4413b95dd8c35c0085930789?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fcffe819d4413b95dd8c35c0085930789.jpg&r=g)
Tak, lokal gastronomiczny, czyli restauracja, bar czy kawiarnia, muszą mieć toaletę. Nawet jak byłam ostatnio w cukierni to też była toaleta, bo były stoliki i można było jeść ciasta na miejscu.