Czy można jeść surowy szpinak?
Czy można jeść surowy szpinak? Czy też szpinak musi być najpierw poddany obróbce termicznej? Zawsze jadłem tylko ciepły szpinak, po smażeniu. Nigdy nie jadłem surowego. A może surowy jest zdrowszy?
4 Odpowiedzi
Surowy szpinak można wcinać bez problemu. Super sprawą jest kupno szpinaku już umytego. Można go wykorzystać w sałatce lub zrobić koktajl. Osobiście polecam: szpinak, pomarańcza, gruszka, woda – miaaam 🙂
Oczywiście surowy szpinak jest bardzo zdrowy. Surowy szpinak należy skropić olejem roślinnym gdyż wtedy lepiej przyswaja się witaminy które są rozpuszczalne w tłuszczach. Aby zachować intensywną barwę szpinaku skrop go sokiem z cytryny, a dodatek papryki zwiększy przyswojenie zawartego w nim żelaza.
Jak najbardziej warto jeść szpinak na surowo. Bardzo często to robię dodając go do sałaty lub nawet zamiast niej. Albo do koktajlu gdzie jest blendowany.
Szpinak zawiera wiele cennych składników odżywczych – witamin i soli mineralnych oraz beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Liście szpinaku są bogate szczególnie w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Wiadomo, że podczas obróbki termicznej wiele z tych składników ginie.
Pewnie, że możesz jeść surowy szpinak. Jest bardzo zdrowy. Warto go włączać do codziennej diety. Oczywiście szpinak poddany obróbce termicznej również jest bardzo zdrowy i warto go jeść.
Jasne, że można! Ja regularnie robię sobie sałatki z młodego szpinaku i jest super. Ten młody, listowy szpinak jest najlepszy – delikatny i nie ma takiego charakterystycznego posmaku jak ten starszy.
Tylko pamiętaj, żeby dobrze przepłukać liście, bo często siedzą w nich drobinki piasku. Ja zwykle namaczam w misce z wodą, a potem płuczę pod bieżącą.
Surowy szpinak ma więcej witaminy C niż gotowany, bo ona się przy gotowaniu rozklada. Ale z drugiej strony gotowany lepiej przyswaja się żelazo. Także ja kombinuję – raz surowy w sałatce, raz podsmażony na patelni.
Ogólnie śmiało jedz, ja nawet do smoothie wrzucam czasem garść szpinaku 🙂