Jak zagęścić sos ze śmietaną? Sposoby na zagęszczenie sosu ze śmietaną
W jaki sposób można zagęścić sos ze śmietaną? W jaki sposób zagęszczacie taki sos? Jakie są na to najlepsze sposoby?
2 Odpowiedzi
Ja zawsze zagęszczam sos mieszaniną mąki ziemniaczanej z pszenną.
Najpierw odlewam do kubka trochę sosu, czekam aż wystygnie, wtedy dodaję po jednej łyżce każdej mąki i śmietanę. To mieszam razem najlepiej taką trzepaczką jak do jajek, potem przelewam do sosu. Doprowadzam do wrzenia i gotowe 🙂
Sprawdź czy sprawdzi się też u Ciebie i daj znać 🙂
Mam kilka sprawdzonych sposobów na zagęszczenie sosu śmietanowego:
1. Gotowanie/redukowanie – najprostsze! Gotuj sos na małym ogniu bez przykrycia, aż część wody wyparuje. Sos sam się zagęści. Pamiętaj tylko żeby mieszać, bo się może przypalić.
2. Mąka/mączka ziemniaczana – roztrzep łyżeczkę mąki lub mączki w małej ilości zimnej wody (lub mleka), dodaj do sosu i zagotuj. Mąka daje bardziej mętny sos, mączka ziemniaczana – bardziej przezroczysty. Ja wolę mączkę.
3. Ser – dodaj starty ser (np. parmezan, gouda). Zagęści sos i doda smaku. Mój ulubiony sposób!
4. Żółtko – roztrzep żółtko z odrobiną śmietany, dodaj łyżkę gorącego sosu (żeby temperować), potem wlej do garnka. Gotuj na małym ogniu, NIE gotuj bo się zwarzy. Daje aksamitną konsystencję.
5. Gęstsza śmietana – jak masz 18%, zamień część na 30-36%. Prościej się nie da 🙂
Ja najczęściej po prostu redukuję lub dodaję sera. Działa!