Czy śliwki są zdrowe? Zwykłe, suszone i wędzone
Czy zwykłe śliwki są zdrowe? Czy śliwki wędzone albo suszone są zdrowe? Czy warto jeść śliwki? Które są najzdrowsze? Co dają śliwki? Jakie mają właściwości zdrowotne? Czy suszone śliwki tuczą?
2 Odpowiedzi
Śliwki w każdej postaci są raczej zdrowe. Ze względu na wysoką zawartość cukrów powinni ich jednak unikać cukrzycy i osoby z nadwagą a także osoby z chorą trzustką czy wątrobą.
Śliwki suszone znakomicie zwalczają jednak problem z zaparciami. Już 5 sztuk dziennie może odmienić nasze życie 🙂
Śliwki są też pełne witamin A,C,E,K oraz tych z grupy B. Są również bogate w związki fenolowe co powoduje ich wysoką aktywność przeciwutleniającą.
Tak, śliwki są zdrowe! Zarówno świeże jak i suszone mają swoje zalety.
Świeże śliwki:
- Dużo witaminy C, K, A
- Błonnik – świetne na trawienie
- Antyoksydanty
- Mało kalorii (ok. 46 kcal/100g)
- Dużo wody
Suszone śliwki (suszone węgierki):
- Skoncentrowane składniki odżywcze
- Świetne na zaparcia (sorbitol + błonnik)
- Potas, magnez, żelazo
- ALE więcej kalorii (ok. 240 kcal/100g) – bo bez wody
Moje doświadczenie: Jak miałem problem z zaparciami, to jadłem rano 3-4 suszone śliwki na czczo i wypijałem wodę. Działało jak w zegarku! Lepiej niż leki.
Czy suszone tuczą? Są kaloryczne, ale jak jesz umiarkowanie (3-5 sztuk dziennie), to nie utyjesz. Problem jest jak zjesz pół opakowania – wtedy łatwo przekroczyć kalorie.
Co najzdrowsze?
- Świeże – jak chcesz mało kalorii i dużo witaminy C
- Suszone – jak potrzebujesz szybkiej energii, błonnika na zaparcia
Obydwie formy są super, tylko suszone jedz z umiarem. Ja mam zawsze w szafce – naturalny „lek” na trawienie!