Czy ogórek kiszony jest ciężkostrawny? A jeśli tak, to dlaczego?
Czy to prawda, że ogórek kiszony ciężko się trawi? Jest ciężkostrawny? A jeśli tak, to dlaczego ogórek kiszony jest ciężkostrawny? Ja zawsze myślałem, że taki ogórek jest dobry na trawienie.
8 Odpowiedzi
Z tego co ja się orientuję to właśnie świeże ogórki – w przeciwieństwie do kiszonych i małosolnych – są ciężkostrawne, głównie dla osób z wrażliwym żołądkiem.
Ogórki kiszone są lekkostrawne i ułatwiają trawienie. Ponadto wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Dzięki ogórkom kiszonym lepiej przyswajają się substancje odżywcze. Obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Warto na koniec wspomnieć, że ogórki kiszone wzmacniają nasz układ immunologiczny.
Ogórki kiszone są bardzo zdrowe dla organizmu, tak samo jak zdrowa jest kapusta kiszona. Ogórek kiszony łatwiej zdołasz przetrawić, niż ogórek świeży.
Jak mój tata ostatnio miał być na diecie, to nie wolno było mu jeść świeżych ogórków. A kiszonych to nie wiem.
Nie bez powodu jest tradycja, aby wódeczkę zagryzać ogórkiem kiszonym 🙂 Ogórek kiszony ułatwia trawienie i podobno też na ciśnienie jest dobry. Tzn. obniża ciśnienie, jak masz za małe ciśnienie to raczej specjalnie pomocny nie będzie.
A co do obniżania ciśnienia krwi, to sok z buraków i ogólnie buraki też obniża.
Ogórek kiszony jest lekkostrawny. Można spokojnie zjeść sobie ogórka bez obaw. Poza tym wszystko co kiszone ma w sobie bardzo zdrowe dla nas bakterie. Warto co najmniej raz w tygodniu zjeść coś kiszonego.
Ogórek kiszony, podobnie jak inne kiszone potrawy, są bardzo zdrowe i mają dużo witaminy c. Surowy ogórek jest bardziej ciężkostrawne dla organizmu niż ogórek kiszony. Ogórek kiszony i kapusta kiszona są bardzo dobre dla jelit, a zdrowie jelita to podstawa zdrowego organizmu.
Nie, ogórek kiszony nie jest ciężkostrawny. Wręcz przeciwnie, on pomaga w trawieniu. Wszystko co kiszone jest bardzo dobre dla jelit.
Wszystko, co kiszone jest bardzo zdrowe i dzięki temu, że zostało poddane procesowi kiszenia jest lekkostrawne. Warto często jest kiszone ogórki. Kiszona kapusta jest także bardzo zdrowa.
Cucumber is also not a friendly snack for people with sensitive stomachs. It contains an ingredient called cucurbitacin, which is a powerful ingredient, known to cause indigestion problems.